Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: EBC
autor komentarza: Adamo
data dodania: 2011-10-04 16:53:43
treść:
W lutym moze być zimno. Ja korzystałem ze śpiwora puchowego i było OK. Nie miałem termometru, ale w okolicach Lobuche, było tak zimno, że chusteczki nawilzane zamarzły mi na "cegłę', obiektyw w aparacie (Nikon)przestał działać, woda w butelce zamarzała bardzo szybko. Radzę się przygotować na chłodne nocki!
Przelot - wydaje mi się, że warto zarezerwować wczesniej.
Tu masz mój plan marszu:

Dzień 1: Samolot z Kathmandu do Lukli.
Dzień 2: Lukla - Phakding (2610 m)
Dzień 3: Phakding - Namche Bazaar (3420 m)
Dzień 4: Aklimatyzacja w Namche Bazaar - konieczna + wycieczka aklimatyzacyjna na której pierwszy raz zobaczysz Moun Everest!.
Dzień 5: Namche Bazaar - Tengboche (3860 m)
Dzień 6: Tengboche - Pheriche (4240 m)
Dzień 7: Aklimatyzacja w Pheriche, wskazane wyjscia w góry .
Dzień 8: Pheriche - Lobuche (4930 m)
Dzień 9: Lobuche - Gorak Shep - Everest BC (5160 m) ja szedłem od razu na Kala Pattar i wracałem do Lobuche - nie nocowałem w Gorak Shep. (- 1 dzień)
Dzień 10: Gorak Shep - Kala Pattar (5545 - 5630 m) zejście do Lobuche (4930 m)
Zejście na nocleg poniżej, do Lobuche.
Dzień 11: Lobuche - Dingboche (4360 m) - zalecam nocleg w Górnym Dingboche u Szerpy Tashi Tseri.
Jako wspinający się Szerpa, brał udział w tragicznej wyprawie Scota Fishera opisywanej w książce J. Krakauera "Życie za Everest" Brał udział w bardzo wielu wyprawach wysokogórskich i kilkanascie razy stawał na 8 tysięcznikach.
Dzień 12: Dingboche - Tengboche (ja schodziłem od razu do Namche Bazaar)
Dzień 13: Tengboche - Namche Bazaar
Dzień 14: Namche Bazaar - Lukla
Październik - listopad to sezon turystyczny w Himalajach i loty mogą być obłożone. Ja będe w Kathmandu od 27 do 31 października, później ruszam do Indii. Jak masz pytania to pisz smiało! Pozdrawiam! Adam
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl