Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: zaplanowanie maroka z dzieckiem |
autor komentarza: AdamPrez |
data dodania: 2012-01-16 23:28:51 |
treść: Zacznę od środka. Leciałem z Berlina z Tegel AirBerlin. Ze Szczecina mam blisko, więc było mi najwygodniej. Z Berlina przesiadka we Frankfurcie. Potem do Casablanca Royal Air Maroc. Powrotna podróż była bezpośrednia z Casa do Berlina. Bilety rezerwowałem 4 miesiące wcześniej. Wyniosły mnie 1500 zł w dwie strony. Limit bagażu jak wszędzie - 20 kg, plus 5 kg podręczny (8 z laptopem). Miła i profesjonalna obsługa w obu liniach. Z Areoportu Muhammada do Casa kursuje pociąg, bowiem jest on położony poza miastem. Jeżeli planujecie zacząć od tego miasta zalecam przylot w godzinach dziennych. Grande taksi sporo by was wyniosło. Moi znajomi z Casa polecają - niedrogie hotele: Mon Reve i des Negociants, z tych droższych: Guynemer, Transatlantique, Central. Ceny różne - od 300 do 500 dirhamów za pokój. W Marrakesh polecam hotel Amalou. Spałem tam dwie noce - mogę przesłać foto? Poza sezonem niedrogo - za pokój trzyosobowy płaciliśmy 250 dirhamów a standard jak trzy gwiazdki. Śniadanie w cenie. Generalnie to do Maroko pojechałem z kontaktem do znajomej mojej mamy z czasów studiów. Tak poznawałem ludzi i spałem u nich, w hotelach itp. Odwiedziłem Casa, Rabat, Kenitra i Marrakesh. Polecam pociągi - są niezwykle tanie. Z Kenitra do Marrakesh jakoś 130 dirhamów (400 km), z Casa do Rabatu - 40 dirhamów. Koleje świetne, dworce jak pałace. Obsługa na każdym dworcu profesjonalna. Samochód to około 250 - 300 dirhamów za dzień. Plus około 200 dirhamów paliwo na dzień (za paliwo z Marrakesh do Rabatu wyszłoby jakieś 300 dirhamów). Mówisz po francusku albo po arabsku? |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.