Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: zaplanowanie maroka z dzieckiem |
autor komentarza: AdamPrez |
data dodania: 2012-01-17 22:28:20 |
treść: Angielski praktycznie się nie przydaje. Francuski będzie podstawą. W zależności z jakiego miasta lecisz, będziesz lądować w Rabacie, Marrakesh bądź Casa. Proponuję zacząć od północy - Rabat jest przyjazny i pozwala się zaaklimatyzować. Casablanca będzie miłą odmianą i podróżą po zatłoczonym ale klimatycznym mieście. Marrakesh może być deserem;). Oczywiście piękny jest też Tanger i Fez. Natomiast ciężko mi coś na ich temat napisać, bo tam nie dotarłem. W Rabacie polecam Kazbę, Pałac Królewski, Mauzoleum Muhammada i niedokończony meczet (są obok siebie). Zaraz po drugiej stronie masz piękną Sale. W Casablanca - Meczet Hassana II! Habbus z nową medyną, Marche Central z pięknymi budynkami w stylu art deco. Knajpy nad Atlantykiem też są bardzo ciekawe (oraz olbrzymie plaże!). Marrakesh - cóż tam po prostu wszystko jest do zwiedzania;] Kilka porad - wymieniaj pieniądze tylko w banku lub kantorze. Na lotnisku nie dawaj nikomu swojego bagażu - nawet ludziom z obsługi - uznają to za usługę i chcą zapłaty. Po prostu naciągają turystów;p. Żądaj włączenia taksometru w taksówce. Jak nie chce włączyć, to od razu negocjuj cenę. Najlepiej to złapać takse na ulicy:). Taksówek są dwa rodzaje - petit - w Casa na czerwono, w Rabacie na niebiesko - mogące jeździć jedynie w obrębie miasta, i grande taxi - którymi możesz np. pojechać z Rabatu do Sala. Pij tylko wodę butelkowaną. Myj ręce i wszystko co jesz. Jeżeli nie chcesz ryzykować - jedz tylko gotowane,pieczone etc. Sam nie ryzykowałem. Ale w ostatni dzień w Marrakesh zjadłem świeże oliwki i orzechy nerkowca - żałowałem:). Marokańczycy są bardzo mili i gościnni. Okazanie im szacunku i uprzejmości zwróci się tym samym. Jedzenie jest bardzo tanie. Porcja tażin dla trzech osób od 35 dh w Casa do 70 w Marrakesh. 5dh za kilo mandarynek... Co jeszcze Ciebie interesuje?:) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.