Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Rady dotyczace wypadu do Wietnamu, Laosu i Kambodzy
autor komentarza: lesniak
data dodania: 2012-02-06 15:37:26
treść:
Moja rada jest taka. Albo środkowy i północny Wietnam z Laosem, albo cały Wietnam z Kambodżą. Jak wskazano wyżej z wynajęciem auta jesteś bez szans. Wypozyczenie z kierowcą drogie. Jak w Da Nang zapłaciłem 120$ za dwa dni. Propozycja miejsc: Północ. 2-3 dni zatoka Ha Long. Dłuższa wersja z wyspą, ale koniecznie z noclegiem na łódce. To samo
Sa Pa. Będziesz w czasie kiedy tam będzie świetna pogoda na trekking.
Między tymi dwoma rzeczami zrob Hanoi. Ja na wariata wracałem z zatoki na pociag do Sa Pa i zdązyłem na styk. Oni jeżdza bardzo powolli i 140 km
zajmuje czasem 4 godziny. Wycieczki kupuj w lokalnych biurach w HN.
Stamtąd masz już łatwy dojazd do Laosu (pierwsza moja wersja). Druga to jazda na południe. Srodek to turystyczno-historyczne Hue (cały dzień), kurorcik plazowy i krawiecki w Hoi An. Jest ten khmerska pozostałość
My Son. Warta jeśli nie jedziesz do Angkoru. Dalej na południe natura i plaże
Nha Trang i wreszcie Saigon. Miasto minimum dwa dni. Klimatycznie latem
będziesz miał tam "Sajgon" Ewentualny wypad do tuneli Viet Kongu w Cu Chi, z punktu widzenia historycznego bardzo ciekawe. I dalej dla mnie
rzecz najbardziej niesamowita: Delta Mekongu. W Saigonie w setkach biur turystycznym kupisz 2-3-4 dniowe wycieczki po Delcie. Ja płynąłem stamtąd
do Phnom Penh w Kambodzy i było to kapitalne. Zanim doledziesz do Siem Reap (Angkor) polecam niesamowite jezioro Tonle Sap.W porze deszczowej bęxzie ono wielkie (w suchej jest 3-krotnie mniejsze) i można poznać zycie ludzi zyjacych na wodzie. Na Angkor potrzebne 2-3 dni. Z nieba będzie "ogień". Bilet 1-dniowy to 20$, 3-dniowy - 40, a 2-dniowe nie istnieją.
Wypożyczyć na to rower lub skuter, lub wziąc tuk-tuka oni maja gotowe trasy. Ja poruszałem się w Vietnamie samolotami z HN do Da Nang i potem
do Saigonu. Kupiłem w promocji tanio w lini Jet Star. Wielu jeździ autobusami. Sa wygodne ale bardzo powolne ze względu na złe drogi.
Pociągów nie próbowałem więc nie wiem. Istotna sprawa w kwestii wizy.
Jesli lecisz do Hanoi i potem z Laosu lub Kambodzy będziesz do Wietnamu wracał musisz mieć wizę wielokrotnego przekroczenia. Ja miałem z tym kłopoty, Na granicy wizy nie dostaniesz !!!!.
Hotele 10-15$ żarcie na ulicach tanie i żołądkowo bezpioeczne. Dzisiaj wróciłem z Malezji i Tajlandii i twierdzę że Wietnam jest 15-20% tańszy.
Jesli masz pytania pisz.
Wojtek

tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl