Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Jak tanio dolecieć do Papeete bez wizy amerykańskiej
autor komentarza: blazy
data dodania: 2012-03-14 23:00:11
treść:
Byłem na Polinezji Francuskiej 4 razy, więc realia znam dość dobrze. Na Papeete są 2 hostale Chez Fifi i Te Amo po ok.23 EUR/noc, Bora Bora - kamping Chez Pauline za 1800 XPF = 16 EUR, Rangiroa - Chez Nanua (o ile dobrze pamiętam) - kamping 1200 XPF = 10 EUR z kuchnią. Jak się dobrze poszuka, to można jakieś prymitywne noclegi za ok.20 EUR/dobę znaleźć. Na Maupiti mieszkałem w hoteliku bardzo przyjemnym za 2500 XPF = 23 EUR, na Gambier tak samo. Najdrożej miałem na Rimatara - gdzie mieszkałem w bungalowie za 4500 XPF = 40 EUR. Oczywiście trzeba negocjować - niestety u mnie jest ten problem, że nie znam farncuskiego.
A raz mi się udało - bo na Mataiva mieszkałem w bardzo fajnym bungalowie z klimą za 1200 XPF = 10 EUR i na dodatek właściciel codziennie mi przynosił kawał tuńczyka za darmo! Czyli trochę szczęścia i koszty można nieco zbić.
Co do podróży statkiem - to pomiędzy Wyspami Towarzystwa (Tahiti-Raiatea-Huahine-Bora Bora) - co 2-3 dni płyną statki handlowe, które biorą pasażerów (cena ok.30-40 EUR za odcinek). W ten sposób w ciągu 2-3 tygodni można zwiedzić te wyspy pływając między nimi statkami. Gorzej jest z dalszymi wyspami, bo tam statki pływają np. co 2 tygodnie.
Co do wysp Pacyfiku - ja osobiście polecam Tonga -tanio, super fajni ludzie, szczególnie wyspy bardzo odległe - np. NIUAFOU lub NIUATOPUTAPU.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl