Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Indonezja - świeże informacje |
autor komentarza: Przemysław Supernak SuperGlob |
data dodania: 2012-03-30 14:04:20 |
treść: Rybko, Jeśli masz 20 dni to lepiej zobaczyć coś jeszcze oprócz Bali. Bali jest piękne i magiczne, pełne przepięknych świątyń i licznych dzieł sztuki. Oprócz Kuty, Sanur i całej południowej części wyspy, do której trafia najwięcej turystów i która moim zdaniem jest totalnie przereklamowana (w przeciwieństwie do reszty wyspy). Kuta, to liczne hotele, bary, imprezy, absolutny brak charakteru i brzydka plaża. Lepiej omijać, chyba, ze jedziesz na imprezę. Ja zatrzymałem się na Bali w dwóch miejscach - Padangbai i Ubud i traktowałem je jako punkty wypadowe. Te dwa miejsca mogę polecić zdecydowanie. Padangbai to mała wioska nad morzem, w której jest port na Lombok i dwie kameralne plaże z białym piaskiem i rafami. Moim zdaniem były to najładniejsze plaże na Bali. Pozostałe plaże na wyspie - bez rewelacji - albo zatłoczone jak w Kucie, albo małe czarne, pełne łódek, bez miejsca w którym możnma byłoby się rozłożyć. oprócz Bali warto się wybrać na odległe o godz. rejsu z Sanur lub Padangbai wyspy Nusa Lembongan i Nusa Penida. Ta pierwsza jest malutka - 2 wioski i możliwość objechania wyspy skuterem w ciągu niecałej godziny. Do tego małe i ciche plaże - polecam Dream Beach. Nusa Penida z kolei jest nieturystyczna i dzika. Spokój, piękne plaże, klifowe wybrzeża, lasy tropikalne. Do tego liczne stanowiska do nurkowania i snorkowania. U wybrzeży można spotkać manty, żółwie morskie i rekiny (czasem). Co jeszcze warto? Podobno - Lombok i wyspi GIli. Piszę podobno, bo nie byłem, ale słyszałem dużo dobrego. Jeśli przylatujecie do Jakarty warto też zobaczyć kawałek Jawy - zwłaszcza park narodowy Bromo-Tenger-Semeru gdzie zobaczycie piękne wulkany i krajobraz trochę księzycowy. Dobra rada co do Bali - najlepszy sposób zwiedzania to wynajęcie skutera z automatyczną skrzynią biegów. Mimo lewostronnego ruchu jeździ się łatwiej niż rowerem (nawet jeśli nigdy nie prowadziłaś skutera jak ja), wynajęcie kosztuje 35-50 tys rupii za dzień (15-20 zł), litr benzyny to "zawrotny" wydatek 4500 rupi (ok. 1,70 zł), a skuter pali ok. 2 litry paliwa na 100 km. Lepszego i tańszego środka transportu nie znajdziecie. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, pisz. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.