Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: szczepionki i malaria w Indiach |
autor komentarza: olimi |
data dodania: 2012-04-19 15:30:40 |
treść: Witam, czy możecie podzielić się ze mną swoją cenną wiedzą? Wyjeżdzam w polowie maja do Indii (planuję Himalaje, ale nie wiem, czy nie zahaczę o Rajasthan) i mam pytania : 1. jak długo ważne są szczepionki: przeciw tężcowi i błonicy, polio, durowi brzusznemu ?? szczepilam się na pod koniec 2009 r gdy jechalam do Indii i wydaje mi się, że powtórzenie tych szczepień moge sobie narazie darować, ale pewności nie mam,Co do szczepionki przeciwko WZW A+B to słyszałam różne opcje: że jest ważna 10 lat, a nawet że trzeba się szczepić na nią tylko raz w życiu 2. Nie wiem też co zrobić z malarią, Wprawdzie w Himalajach jej nie ma, ale jak będę w Rajasthanie, to sama nie wiem ( początek czerwca to już chyba początki pory deszczowej) Nie chciałabym szprycować się profilaktycznie antymalarykami i myślałam, żeby tym razem poprostu wziąć ze sobą jedno opakowanie jakiegoś leku antymalarycznego na wszelki wypadek. Co radzicie ??? jaki lek przeciwko malarii wziąć: malarone ??? lariam??? czytałam coś gdzieś o jakimś antybiotyku ( który też można brać profilaktycznie), ale nazwy niestety nie pamiętam, Babka w aptece powiedziała mi jeszcze o jednym leku antymalarycznym dostępnym w Polsce - Arechin. Słyszeliście może coś o nim ??? Z góry dzięki za info, pozdrawiam :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.