Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: koszmar |
| autor komentarza: Przemysław Supernak SuperGlob |
| data dodania: 2012-08-21 13:30:52 |
| treść: Fotodrab - widzę, że wziąłeś mój wpis do siebie. Nie tylko do Ciebie się tyczył - raczej do ogółu. Czy doszukuję się czegoś czego nie ma? Zwróć uwagę na początkową reakcję autorki wątku i jej komentarz dotyczący "arystokracji Globtrotera". Jeśli czyta się dość kategoryczną opinię, że poruszany temat nie powinien się tu znaleźć, to masz gdzieś taki portal. I to nie jest pierwsza taka reakcja i pierwsza taka osoba, która po nieprzychylnych komentarzach ma ochotę spadać z Globa i więcej tu nie wracać, bo ma wrażenie, że trafiła na portal "wielkich podróżników" do których nie dorasta ze swoimi "wycieczkami". Co do tego jakie podróże powinny wchodzić w krąg zainteresowań globtrotera, a które nie, hmmm... Moim zdaniem każde. Nawet do wioski za miastem. A jeśli nie interesują Cię czyjeś wrażenia z wczasów all inclusive to nie musisz ich czytać, podobnie jak nie musisz oglądać zdjęć, które cię nie interesują. To nie ich autorzy marnują twój czas, tylko ty sam, zajmując się rzeczami które cię nie obchodzą. Przecież to ty masz w ręku mysz i wybierasz na co klikasz. Po co od razu rygorzym i wydawanie opini czy coś się nadaje na Globa czy nie. No chyna, że jesteś twórcą tego portalu, to co innego. Oceniając w ten sposób, czcesz, czy niechcesz, wartościujesz rzeczy i jedne uznajesz za lepsze inne za gorsze (czytaj: nie nadające się do publikacji na Globie i marnujące Twój czas). A co do oceny ludzi na podstawie nikłych przesłanek. Nie ludzi oceniam lecz komentarze. Może jestem trochę za bardzo wyczulony na ludzki rygoryzm, bo moim zdaniem w naszym kraju (być może w innych też - nie wiem) ludzie zbyt łatwo kreują się na wyrocznie oceniające np. kto jest prawdziwym patriotą albo nie lub kto jast prawdziwym katolikiem a kto udawanym. Może to zbyt odległy przykład, ale ta zasada działa w każdej dziedzinie, w tym również w podróżach. Tak łatwo dzielimy ludzi na globtroterów i wycieczkowiczów, a w podtekście zawsze jest niewypowiedziana opinia, że globtroter to ten, który bardziej smakuje i poznaje świat, a wycieczkowicz to ten, który leży plackiem na plaży i pije drinki z palemką - gdzie mu do publikacji w Globtroterze? Z drugiej strony masz rację o tyle, że warto dbać o poziom tego portalu i publikowanych zdjęć, tylko dobrze byłoby przy okazji nie odstraszać ludzi zbyt krytycznymi komentarzami. A tak swoją drogą jestem ciekaw, czego cię uczą podróże? Mnie na przykład m.in. tolerancji i zrozumienia dla inności, często bardzo odległej od mojej wizji świata. Pozdrawiam. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.