Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Tanzania Zanzibar prosze o garsc info. |
autor komentarza: Przemysław Supernak SuperGlob |
data dodania: 2012-09-06 10:33:23 |
treść: Bezpieczeństwo w podróży - trzeba być czujnym. Przede wszystkim uważaj na portfel i na to gdzie wychodzisz po zmroku. Tanzania to jeden z najbiedniejszych krajów Afryki (i świata) i biały jest tam traktowany jak chodząca skarbonka, która MA OBOWIĄZEK dać pieniądze. Ilekroć, ktoś "prosił" mnie o kasę, zawsze (bez jednego wyjątku) słyszałem "daj mi MOJE pieniądze" Myślałem, że takiej formułki nauczyli się po angielsku i bezwiednie powtarzają, tylko dlaczego zawsze podkreślają słowo "moje".? Jakiś miejscowy wytłumaczył mi, że to nie przypadek i że oni rzeczywiście uważają, że te pieniądze są ich i należą im się od białych za długie lata kolonii i niewolnictwa. Zawsze pytaj zanim zrobisz zdjęcie ludziom i spodziewaj się, że będą chcieli za to pieniądze. Jeśli fotografujesz ich bez pytania, to bardzo tego nie lubią i potrafią być wtedy bardzo niemili - nawet chętni do bójki przy takiej okazji się znajdą. Uważaj na komary i wszystko co lata i gryzie. Nie tylko malaria, ale też gorączka denga (nawet groźniejsza od malarii). Moskiteira niezbędna. Unikaj kontaktu z wodą w stojących zbiornikach., nawet jeśli wygląda na krystalicznie czystą, jak wokół wysepek na Jeziorze Wiktorii. Ja pływając w takiej wodzie zaraziłem się schistosomozą - pasożytem przenikającym przez skórę i gnieżdżącym się w układzie trawiennym. Wystarczy że na chwilę zanurzysz dłoń w skażonej wodzie i już możesz się zarazić. Z drugiej strony nie ma też co panikować ze środkami ostrożności - zwykły zdrowy rozsądek wystarczy. Noclegów ci nie polecę, bo mieszkałem u zaprzyjaźnionego misjonarza i w miejscach przez niego wybieranych. Pamiętam, że w Dar es Salam jest ośrodek misyjny im. Ojca Jana Bosko prowadzony przez polskiego księdza, w którym można przenocować zo ok. 15-20 USD. Niemało, ale warunki dobre - czysto i bezpiecznie. Rejs z Dar es Salaam na Zanzibar - "szybki" prom ok. 2 godzin (cena o ile dobrze pamiętam w okolicach 15 USD - 2008 rok). "Wolny" prom jest oczywiście tańszy i płynie ok. 4-5 godzin. Zanzibar cudowny, ludzie znacznie bardziej "luźni" niż na kontynencie. Polecam hotel White Villa (mają swoiją sronę www) w Uroa na wschodnim wybrzeżu - mały kawałek raju nad białą jak mąka plażą. Komfortowe, duże pokoje z olbrzymimi łóżkami za 25 USD - tyle, że to cena z 2008 roku i być może "po znajomości", bo ten nocleg załatwiał kumpel misjonarz, który był tam nie raz i zna właściciela. Ceny piwa podobne do naszych. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.