Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Wtcieczka na koniec świata ;) |
| autor komentarza: ORION72 |
| data dodania: 2012-10-21 00:05:15 |
| treść: Wszystko jest możliwe i niczego nie wykluczam. Jednak rozmawiałem z nim przez dwie godziny i odniosłem pozytywne wrażenie. On naprawdę wierzy w swoją teorię i o dziwo ma bardzo mało bezpośrednich zwolenników. Są dwie grupy, które będą czekały w górach na 21 grudnia. Jedna będzie w Afryce a druga w na południu Europy. To bardzo małe grupy. Mówił mi, że rozmawiał z tysiącami ludzi, ale tylko nieliczni podjęli temat i zaangażowali się na poważnie. Powiedział, że wszystko co miał władował w ten projekt. Wierzę mu co do ilości osób, bo ludzie z założenia są nieufni do tego typu teorii, gdzie na końcu w wersji skrajnie pesymistycznej może spotkać ich śmierć. Czasami twórcy abstrakcyjnych teorii robią to wszystko zwyczajnie dla kasy. Tutaj odnosi się inne wrażenie , ale oczywiście niczego nie wykluczam. Ja odebrałem go jako osobę której nie zależy na kasie a na uratowaniu jak największej ilości osób. Niestety lub stety nastawieni sceptycznie do przewidywania przyszłości negujemy takie teorie z góry. Co do mnie to należę do osób które można śmiało nazwać "urodzony w czepku" Doszedłem jednak do tego ciężką pracą, więc twardo stąpam po tej ziemi. Można powiedzieć że jestem bardzo szczęśliwym człowiekiem i kocham życie. Tematem więc nie zajmuję się bo czuję się zagubiony, ale dlatego że jest on wg. mnie godny zainteresowania. Kazdy oczywiście może mieć swoje zdanie. Oto moje słowa klucze które zainspirowały mnie do zgłębienia tematu 1. 21 grudnia 2012 Koniec Kalendarza Majów ( nie koniec dnia i dzień pierwszy, tylko dzień pierwszy i rok pierwszy ) 2. Koniunkcja planet w dniu 21 grudnia 2012 3. Potwierdzenia instytucji badawczych o wzmorzonej aktywności słońca na przełomie 2012/2013 4. Ustawienie piramid w Gizie jako obraz konstalacji ORIONA w grudniu 2012 5. Malejące pole elektromagnetyczne ziemi 6. Naukowa teoria o przebiegunowieniach W moich przemyśleniach staram się cały czas łapać równowagę i spójność myśli :) Założyłem, że każda teoria mówiąca o katakliźmie będzie z góry podświadomie negowana. Sucha analiza będzie więc bardzo utrudniona. Dlatego mogą wystąpić skoki myślowe w ocenie teorii. Kolejne założenie to takie że nie jest teorią naukową taka, której nie da się jednoznacznie obalić ( Karl Popper "Logika odkrycia naukowego" ) Wszystkie kontrteorie do teorii Patryka Geryla to teorie naukowe dlatego warto zagłębić się w temat a nie w ciemno przyjmować każdą kontrteorię. 1. Podstawowe zastrzezenia do teorii Geryla - Naukowcy twierdzą, że należy odróżnić odwrócenie pola magnetycznego Ziemi od odwrócenia biegunów ziemskich. Patryk twierdzi inaczej na podstawie przykładu z silniczkiem ( zamieniamy bieguny i silniczek obraca się w drugą stronę) - Naukowcy twierdzą, że przebiegunowienie jest możliwe ale w dłuższej perspektywie czasowej ( tysięcy lat ) na podstawie próbek wulkanicznych , Patryk twierdzi że nastapi to w bardzo krótkim 48 godzinnym czasie, co ciekawe również na podstawie próbek wulkanicznych i zawartego w nich magnetytu. - Naukowcy twierdzą, że koniunkcja planet ( ułożenie w jednej lini ) ma znikomy wpływ na zachowanie słońca, Patryk twierdzi że ma ogromny. Nie chcę rozwijać szczegółowo tych 3 podstawowych założeń i zajmować stanowisko po stronie jednych bądź drugich, bo jedno jest pewne, że zanegowanie każdego z nich powoduje obalenie teorii Patryka albo kontrteorii naukowców. Stawianie lub negowanie tez ma wyłącznie podstawy w domniemamaniach i na 100% teorii tych nie da się zweryfikować. Wyjaśni się to wszystko 21 grudnia. Ja otwarty na przygody, stosujący zasadę przezorny zawsze ubezpieczony, nastawiony sceptycznie mimo wszystko do teorii Patryka ( powiedziałem mu to oficjalnie na spotkaniu ) przyłączyłem się do ich grupy i postaram się być razem z nimi 21 grudnia w górach. Z tego co mi wiadomo jestem jedynym Polakiem w tym projekcie, więc zróbcie coś dla Polski ;)) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.