Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Byłem w Indiach-szczerze odradzam
autor komentarza: Rada Zivkovic
data dodania: 2012-12-08 11:51:22
treść:
Jest powiedziane, ze po pobycie w Indiach sa tylko mozliwe dwa skrajne uczucia : albo sie zkochasz na cale zycie w Indiach, albo je znienawidzisz.. Ja sie zakochalam, jestem tam 3 razy w roku przynajmniej (organizuje wyjazdy tez do Indii ) , bo mieszkam tez w Mumbaju (pracuje w wytwornii filmowej- tancze do filmow). Indie sa specyficzne, ale trzeba poznac kulture, zeby wszystko zrozumiec i ogarnac... Mnie tez wkurza wiele rzeczy w obecnych Indiach, ale jakos cwicze swoja tolerancje... Ludzie, ktorzy ze mna wyjezdzaja, tez sa czasem rozczarowani Indiami, bo oczekiwali, ze kwiaty lotosu beda rosly w centrum Delhi :) Ale na Indie mozna spojrzec inaczej... Zobacz, ile ludzie zachodu czerpia z Indii - joda (kundalini, bhakti, hatta yoga), rozne systemy filozoficzne, bo Indie sa wyjatkowe pod wzgledem wiedzy, medycyny (ayur weda). Indie za czasow Maharajow , jeszcze na poczatku 20 wieku byly zupelnie inne. Rajowie (ksiazeta) dbali o swoje krolestwa, drogi codziennie byly spryskiwane woda rozana, byly ogrody z lotosami.... Marco Polo jak zobaczyl Indie byl oszolomiony pieknem.. Wszystko zmienilo sie jak Ghandi odebral maharajom ich krolestwa i chcial wszystkich zrownac do jednego poziomu... I zrobily sie takie brzydkie Indie.. Tak samo kultura sie zdegradowala... Kultura staroindyjska (wedyjska) jest zupelnie inna !!! Mimo to, jest wiele pieknych miejsc, np. Hampi, Mammalapuram, Tirupati... Ja spedzilam wiele czasu w Chennai (Madras) - studioalam tam taniec klasyczny Bharata Natyam i osobiscie uwielbiam to miasto.. Ludzie z Europy tez patrza czesto przez swoj pryzmat , a Indie sa zupelnie inne. Jest brudno, ale w Polsce tez jest brudno - wszedzie na trawnikach odchody psow, mnie tez to denerwuje, oszukuja tez w sklepach, np. w moim Tesco ciagle chodze do kierownika, bo wciaz wiecej mi naliczaja za produkt, ktory np. jest w promocji... W Polsce wszystko jest zakamuflowane - narodziny, choroby, starosc i smierc, a w Indiach masz to wszystko jak na dloni... To wlasnie przeraza ... I najwazniejsza rzecz ... Trzeba wejsc w inne energie, zeby odebrac wlasciwie Indie, nie mozna z poziomu niskiej europejskiej energii ocenic uduchowiene Indie. Generalnie to Hindusi uwazaja, ze biali to brudasy , bez zadnej kultury... rozebrane kobiety na plazy, ludzie nie kapia sie regularnie, maja brudne wlosy, po toalecie wycieraja sie papierem, zamiast sie umyc!!!! (dlatego nie ma papieru toaletowego w Indiach - tylko dla turystow jest)... A wogole to najlepiej pierwszy raz to jechac z przewodnikiem doswiadczonym, wtedy wrazenia sa zupelnie inne !!! Zapraszam na wyjazd do poludniowych Indii w lutym 2013...
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl