Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Indie - styczeń-luty, 1.5 miesiąca, plan i pytania
autor komentarza: Pep
data dodania: 2012-12-29 17:00:59
treść:
Czesc wszystkim!
Moja pierwsza wyprawa poza Europę, mam 23 lata, jadę sam. Ruszam 9 stycznia na 1,5 miesiąca(6tygodni). Lądowanie i powrót Bombaj. Zamierzam podróżować pociągami, lecz nic nie rezerwowałem(poza pierwszymi nocami w Bombaju), bo po prostu nie wiem gdzie i ile spędzę czasu.

Zamieszczam listę( teoretycznie w kolejności) miejsc, które chciałbym zobaczyć i proszę o opinie i wskazówki. Już mam stronkę gdzie sprawdzam czas połaczeń pociągów, czytam dużo ale takie planowanie nie jest łatwe.

Bombaj (2 pierwsze noce)
Ellora(1 dzień)+ Ajanta(1 dzień) – jak to polaczyc z resztą wyjazdu?Bo wychodzi mi ze musze nocnym wracac do Bombaju, potem znów nocny do Ahmedabad i znów dojazd do Ud
Ahmedabad(przesiadki)
Palitana (ponoć warto 1 lub 2 dni?) – czytałem, że dojadę tam autobusem z Ahmadabadu?
Jodhpur(1nocleg)
Jaisalmer(1 nocleg)+ pustynia(nie wiem jak dlugo)
Udaipur(1nocleg) –jak i skąd tu dojechac, bo kiepsko z pociągami? autobus nocny do jodhpur?
Jaipur(1nocleg)
Amritsar(2-3noce)+ granica indyjsko–pakistańska w Wagah k. Amritsar (Punjab).
Agra(1nocleg)+Fathepur Sikri
Orcha(1noc)
Khajuraho(1noc)
Varanasi(2-3noce)
Goa-Palolem
Hampi

Myślałem, że Goa i Hampi na sam koniec, żeby coś odpocząć przed powrotem. Może znajdę jakiś lot z Varanasi ? Nie wiem gdzie zmieścić Ellore, Palitanę i Udaipur, żeby nie nadkładać km i tracić czasu na przejazdy. Proszę o porady co do kolejności i przejazdów. Coś warto więcej zobaczyć przy okazji?

Czy gdzieś w tych miejscach będę miał widok na Himalaje?
Nie mam ścisłego planu, wiec nie rezerwuje biletow na pociag – czy będą problemy ?to samo pytanie dotyczy noclegow dla 1 osoby?bede musial wynajmować dwójki?i w związku z tym jeśli nie wiesz gdzie iść lub szukasz, jak radzić sobie z naciągaczami, pomagaczami i innymi namolnymi?

Jeszcze co do tych biletow, jeżeli będą wszystkie wykupione to polecał chyba Hajer kupowanie u pośrednika z niewielką dopłatą – czy taki pośrednik jest łatwy do znalezienia?

tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl