Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Tajlandia -pierwszy samodzielny wyjazd |
autor komentarza: bynio |
data dodania: 2013-01-24 18:38:14 |
treść: Cześć, Tajlandia to jedno z najlepszych miejsc na pierwszy wyjazd. Banał, ale prawdziwy. Parę uwag ode mnie. Zamiast myśleć o prowizji spytaj się, ile dostaniesz pieniędzy za 100$ i po problemie. Najlepiej podsuń im kartkę, niech napiszą. W kantorach lepiej płacą za banknoty 50 i 100, tylko nowe emisje. Najlepszy kurs jest w Bangkoku i Chang Mai, na wyspach gorszy. Do negocjacji z taxi lub tuk-tukiem dobry jest kalkulator, niech napiszą lub pokażą, czasem dziwnie, ale z 13 robi 30 albo z 14 - 40. Jeżeli dostaniesz rachunek to moment płacenia za hotel jest bez znaczenia. znaczenia. Nigdy nie zostawiam pieniędzy w sejfie w pokoju, jeżeli już musiałem to w dobrze zamkniętym pudełku w sejfie hotelowym. Hasło do wi-fi dostaniesz bez problemu w recepcji. Ja przygotowuję wcześniej wyjazd w kraju, na miejscu zostawiam sobie czas tylko na niespodzianki i małe improwizacje. Wszystkiego można dowiedzieć się w necie, o niebezpieczeństwach również. Ogólnie obowiązuje zasada ograniczonego zaufania, zarówno do miejscowych (mniej zaufania) i do podróżujących (trochę więcej). Oczywiście nie wolno być naiwnym, że ktoś obwiezie nas po Bangkoku za darmo. Ceny za usługi, przejazdy, ec. dobrze znać przed wyjazdem, wtedy nikt nie zrobi nas w "łaciatego kucyka", a tak często miejscowi próbują. Na koniec, Tajlandia to fajny kraj z miłymi ludzmi i dobrze rozwiniętym przemysłem turystycznym. Jak już znalazłaś taki portal to na pewno dasz sobie radę. pozdrawiam Zbyszek |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.