Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Nocleg w Kijowie i wyjazd do Czarnobyla |
autor komentarza: bonushonda |
data dodania: 2013-05-22 09:46:29 |
treść: Odnośnie wyjazdu do zamkniętej strefy wokół Czarnobyla wycieczka nie jest warta tych 120$ a tym bardziej 170$. Byłem tam w Dzień Zwycięstwa gdy wjazd do strefy jest za free /teoretycznie bo trzeba było włożyć małą wkładkę do paszportu przy kontroli, później mówili, że trzeba mieć jakiś świstek tj. być rodziną likwidatorów lub kimś innym/. Trzeba jechać z kimś z Ukrainy bo jak zobaczą że jesteś obcy będą pewnie chcieli więcej lub w ogóle cie nie wpuszczą. Co do atmosfery w strefie: pogoda była prawie idealna więc pełno ludzi, niektórzy nawet pływali w Prypeciu. Można się rozłożyć nad brzegiem zjeść kanapki wypić piwo lub rozpalić ognisko, pełen relax. Nie czuć tego, że jest się z "Czarnobylu". Co do miasta Prypeć: ruina, 4 piętrowe budynki niemalże zakamuflowane przez coraz wyższe drzewa, nierozpoznawalne alejki między blokami, w niektórych miejscach jak w dżungli. Puste klatki bez okien, mieszkania i inne budynki ogołocone z wszystkiego co może się przydać już w pierwszych latach po ewakuacji. Można czasem natrafić na ślady bytności kiedyś tam mieszkający ludzi typu obrazki, zdjęcia. Dobre punkty widokowe jak hotel Polesie i wieżowce pełne pustych butelek i rosnących tam roślin. Niebezpieczeństwo: z racji, że wszystko się sypie nie można wchodzić do budynków, w Centrum Kultury trzeba uważać bo drewniana podłoga się sypie i można spać parę metrów. Z racji, że był to dzień wolny można było spotkać grupki ludzi którym się nudziło i wybijały szyby albo zrzucały jakieś płyty z dachów. Nie udało mi się zobaczyć opuszczonych wiosek, niedokończonego reaktora, oka, składowisk, stacji kolejowej, szpitala i paru innych rzeczy + nie było chyba możliwości podjechania pod sarkofag. Ale ze zorganizowaną grupą i tak pewnie tego nie zobaczysz. Jeżeli chcesz pojechać tam dla refleksji to polecam późna jesień lub zimę w małej grupie lepszy klimat. Ja dość mocno się zawiodłem po odniesieniu wszystkich relacji które mnie zaciekawiły do rzeczywistości, może jeszcze parę lat temu gdy miejscówka była mniej oblegana i nie tak zdegradowana robiła wrażenie. Jeszcze kilka, kilkanaście lat i nie będzie czego tam oglądać, zwłaszcza, że gdzieś czytałem o planach zrównania z ziemią strefy wokół elektrowni. PS. Nie polecam hostelu Roots Kiev Hostel skłotowe klimaty. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.