Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Krym - wakacje 2013 |
| autor komentarza: aga85 |
| data dodania: 2013-07-04 23:25:56 |
| treść: Witam, Na początku chciałam pogratulować pomysłu na wakacje - w 100% jest trafiony:) Niestety nie miałam, w odróżnieniu od większości z wypowiadających się tutaj osób, możliwości dokładnego zwiedzenia Krymu (spędziłam tam zaledwie tydzień), ale i tak ten krótki czas wystarczył, żeby ten zakątek świata całkowicie mnie zauroczył. Jako, że podróżowałam pociągiem ze Lwowa, to "zaliczyłam" Symferopol (miasto, jak miasto, warto w czasie czekania na pociąg zafundować sobie szybkie zwiedzanie, ale raczej nie należy nastawiać się na coś bardzo godnego uwagi - oczywiście jest to moja subiektywna ocena), obowiązkowym punktem wyprawy na Krym jest za to Bakczysaraj, który jest niesamowity zarówno ze względu na przyrodę i widoki, jak i zabytki (kompleks pałacowy Chanów Krymskich, Skalne Miasto Czufut-Kale, Monastyr Uspieński), trochę mniejsze wrażenie zrobiły na mnie Sewastopol i Jałta (która jednak stanowi dobrą bazę wypadową, gdyż wokół niej jest kilka miejsc, które warto odwiedzić, np. dobrym pomysłem na kilkugodzinny wypad jest wjazd kolejką na górę Aj Petri, z której można podziwiać przepiękne widoki). Na Krymie byłam w październiku, pogoda była wręcz upalna (spokojnie można było zażywać kąpiele w morzu), tylko przez jeden dzień padało. Jeśli chodzi o dojazd na Krym, to nie ma z tym żadnego problemu: tak jak pisałam można dojechać pociągiem ze Lwowa do Symferopola (podróż trwa 25h, jest ona niezapomnianą przygodą, w pozytywnym znaczeniu) a stamtąd w zależności, gdzie chcemy jechać możemy wyruszyć w dalszą trasę marszrutką, pociągiem lub odpowiednikiem naszego PKS-u. Ceny są bardzo przystępne, powiedziałabym wręcz, że jest tanio. Jechałyśmy z koleżanką "na pałę" nie mając, w żadnym miejscu namiaru na nocleg i wszędzie coś znalazłyśmy w rozsądnej cenie (kwatera prywatna to koszt 20-30zł/osobę, w nowym, bardzo fajnym hostelu Sobaka w Jałcie zapłaciłyśmy równowartość ok 50 zł za dwuosobowy pokój). Jeśli chodzi o ostatnią część Twojego pytania, to z mojej obserwacji wynika, że Krym jest już bardzo turystyczny i od tego się nie ucieknie, ale może ktoś kto był tam dłużej niż ja, będzie umiał polecić miejsce, w które turyści tak tłumnie nie docierają. Kończąc chcę napisać, że na Krymie spotkałam się z ogromną życzliwością jego mieszkańców i sama na pewno tam wrócę przy najbliższej okazji, żeby zobaczyć chociażby Sudak czy Teodozję. W razie jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, chętnie służę pomocą. Życzę udanej wyprawy:) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.