Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Malaria - info oraz metody zapobiegania |
autor komentarza: Basia23 |
data dodania: 2013-10-14 11:21:24 |
treść: Piotrwaz: uśpienie czujności poprzez posiadanie zestawów antymalarycznych - to mi się jakoś nie dodaje :). To ja może parę przykładów podam. Malaria w początkowej fazie (objawy) mylona jest z grypą/przeziębieniem, dlatego należy uważać żeby nie nadużywać klimy i zimnych napojów zwłaszcza w upalne dni, bo łatwo nabawić się infekcji - i to może uśpić naszą czujność! Przykłady stosowania lub nie rapid testów: 1. Znajomy z angli po powrocie z afryki wybrał się na festyn - napił się piwka, później przez kilka dni miał kaca (tak myślał) - okazało się że to malaria (już jest ok) - nie miał rapid testu. 2. Inny kolega źle się poczuł w afryce (gorączka, bóle) - poszedł do lekarza - który był "nowy" i nie umiał zrobić tego testu - w końcu go wykonał (nie wiem czy poprawnie) - i nic nie pokazało - dał mu leki przeciwbólowe. Znajomy poleciał do domu i tam okazało się, że ma malarie - leczenie - ok. 3. Znajomy był w Polsce podejrzewał przeziębienie - zgłosił się do szpitala tam leczono go jakimiś antybiotykami - gdy nie pomagało zbadano go powtórnie i wykryto malarię. 4. Znajomy podejrzewał u siebie malarię (chwilę po powrocie do Polski) zrobił test - nic nie pokazało, poszedł do szpitala tam lekarz powtórzył rapid test - nic nie pokazało - dopiero pobrano krew i stwierdzono malarię. 5. Spora większość znajomych wykonujących test malaryczny - uzyskała prawidłowe wyniki! Wniosek? może i skuteczność testu jest średnia ale masz jakąś opcje (jedna sztuka na grupę - to chyba nie taki duży koszt - zwłaszcza że ważność jest co najmniej rok). Ten test nie kupisz w byle jakiej aptece (w większości na zamówienie tylko). Nie każdy szpital w Polsce ma wiedzę, doświadczenie i sprzęt przy wykrywaniu chorób tropikalnych. Dlatego idąc do lekarza należy informować lekarzy że się nie dawno wróciło z afryki itp. Mroofka Czy możesz przybliżyć przypadek koleżanki - w jakich okolicznościach wykryła tą malarię, ile brała leki itp? Jeśli chodzi o szczepionki - to lekarz mi mówił że farmaceuci pracują nad tym ale jeszcze nie przeszły fazy testów - nie wiem ile w tym prawdy - bo szczerze powiedziawszy - tabletki są pewnie bardzo opłacalne dla koncernów farmaceutycznych. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.