Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Wyjazd do Constanty we Wrześniu - trasa |
autor komentarza: mirongie |
data dodania: 2013-10-18 13:44:20 |
treść: Nie wiem jak szybko jeździsz ale zwykle trasa autostradowa jest sporo szybsza. Robienie całej trasy normalnymi drogami ma sens ale głównie krajoznawczy. Mnie dojazd z Katowic do Segedynu nie zajmuje zwykle więcej niż 7 i pół godziny. Ja, zakładając, że chcę szybko, potem pojechałbym przez Timisoarę (na końcu autostrady węgierskiej trzeba nie jechać na Nagylak tylko na Mako i spowrotem ze dwa kilometry w stronę Segedu i przez granicę w Cenad. Timisoara ma teraz obwodnicę (choć trudno na nią trafić). Potem na Lugoj, Hateg, Petrosani (fajne widoki na masyw Parang) i dalej na Targu Jiu, Pitesti, Bukareszt i dalej nad morze. Trasa transfogaraska jest bardzo malownicza ale jeżeli chcesz oglądać prawdziwą siedzibę Draculi - Poenari to niewiele zobaczysz - to ruiny. Ładny jest oblegany przez turystów zamek Bran raklamowany jako związany z Draculą (w rzeczywistości nie bardzo) ale naprawdę malownicze są pałac Peles w Sinai, Sigisoara, Brasov... Jeżeli jednak zdecydujecie się jechać od północy to może warto zachaczyć o monastyry Maramures (np. kompleks Barsana) i Bukowiny? |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.