Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Co warto zobaczyć? |
autor komentarza: Podróże Obieżyświatki |
data dodania: 2014-07-02 18:21:20 |
treść: Hej, Mieszkałam w Gruzji prawie 1,5 roku. Jest wiele miejsc wartych zobaczenia. Zalezy co lubisz. Jeśli jesteś górołazem to koniecznie Swanetia. Ja osobiście uwielbiam Raczę (z miasteczkiem Oni), ale nie wiele osób się tam wybiera. Zatrzymałam się tam w najlepszym (moim zdaniem) gueshousie w całej Gruzji.Z Kutaisi jest marshrutka do Oni. http://podrozeobiezyswiatki.wordpress.com/2012/05/05/racha-niedoceniony-region/ Tushetia jest ponoć piękna, ale bardzo ciężko tam dojechać. Albo wynajmujesz samochód albo idziesz 4 dni w jedną stronę. Wardzia piękna. Jadąc na pewno zatrzymasz się w Akhalsikhe (moje centrum Wszechświata, w którym mieszkałam). Wyremontowali tam teraz zamek i Rabati stare miasto, więc wygląda raczej jak zamek z bajek Walta Disney'a niż gruzińska twierdza. Ale samo miasteczko jest ładne, jest stary gruzińsko-ormiański kościółek na wzgórzu a później dalej w pola pomnik ludobójstwa Ormian. Niedaleko Akhaltsikhe jest stare uzdrowisko Abastumani z willa ostatniego cara Rosji. Trochę popada w ruinę. W okolicy jest również Narodowy Park Bordżomi z wodami uzdrowiskowymi. Miasto ładne można zobaczyć, ale park sam w sobie jest piękny. Mają wiele tras od 1 do 5 dniowych i zatrzymujesz się w górskich chatkach. Nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem noclegu w Gruzji, zawsze się ktoś we wsi znalazł. A jak już mówiłam, że jestem z Polski to pół wsi potrafiło się zejść i wtedy już na pewno znalazł się nocleg, czasem również na koszt gospodarza;) A jak będziesz jesienią to do Kakheti na winobranie jedź i festiwal w Sighnaghi. pozdrawiam i baw się dobrze :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.