Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Gdzie się osiedlić?
autor komentarza: bog41
data dodania: 2014-12-13 19:44:53
treść:
Miałem (i czasami nadal mam) podobne pomysły. Moje przemyślenia:
1. pieniądze. Wbrew ogólnym opiniom Polska nie jest drogim krajem. W mojej ocenie utrzymanie przyzwoitego poziomu życia np. w Ameryce Centralnej, czy na Dalekim Wschodzie wymagałoby ok. 3000 USD miesięcznie. Wliczam w to koszt wynajęcia domu/mieszkania (ponieważ kupowanie nieruchomości uważam za ryzykowne - destynacja może po kilku miesiącach okazać się nie trafiona). Z moich doświadczeń wynika, że tańsza będzie Azja, np. Tajlandia. Niedrogi jest też Meksyk. W obu wypadkach ceny dla białych są znośne z uwagi na ilość turystów.
2. klimat. Stałe mieszkanie w kraju, w którym średnie temperatury wynoszą po 35 stopni może być dla Polaka nieznośne. jeśli zatem kraje egzotyczne, to raczej tereny wyżej położone. Tu kłania się np. Gwatemala czy znów Meksyk.
3. dostęp do jako takiej cywilizacji. Nie wiem w jakim wieku jesteście z żoną, ale w pewnym wieku dostęp do lekarza jest ważny. Poza tym oczywiście internet etc.
4. język: wszędzie niezbędny komunikatywny angielski. Jeśli Ameryka Centralna lub Południowa, to bez hiszpańskiego może być trudno. Aby wystarczył sam angielski, to trzeba mieszkać w pobliżu miejsca, gdzie jest dużo turystów, bo tylko tam da się porozumiewać jako tako po angielsku.

Raczej wyjechałbym na kilka miesięcy, aby się przekonać jak to jest naprawdę (za płotem trawa jest zawsze bardziej zielona).

Ps. polecam książkę "Przystanek Kostaryka" - daje pojęcie o problemach związanych z decyzją emigracji na stałe do egzotycznego kraju.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl