Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Korona Gór Polski i zbiórka pieniędzy.
autor komentarza: RecenzentŚwiata
data dodania: 2015-01-02 20:27:29
treść:
Witajcie!
Niedawno odkryłem Globtrotera dzięki siostrze, która korzystała z niego podczas planowania wyjazdu do Iranu. Powiedziała, że mogę znaleźć tutaj ludzi, którzy pomogą mi w organizacji mojej małej wyprawy. Mam nadzieję, że się nie pomyliła:)

Otóż, mam pomysł na zorganizowanie przejścia Polski z zachodu na wschód (względnie na odwrót) zaliczając przy okazji 28 szczytów, które wchodzą w skład tzw. Korony Gór. Noszę się z tą myślą już od kilku miesięcy, ale dopiero teraz mam jeszcze dodatkową myśl, która będzie mnie bardziej motywowała. Chciałbym przy okazji zdobywania Korony zebrać pieniądze na rzecz jakiejś fundacji, która zajmuje się spełnianiem marzeń dzieciaków, organizacją wypraw górskich (choć niekoniecznie tylko takich) dla dzieci (też niekoniecznie) albo jakąkolwiek inną fundację związaną z górami.
I tu zaczynają się schody, które chciałbym mimo wszystko pokonać. Wraz z tym pomysłem pojawiły się pytania. Najlepiej byłoby je wypisać, żeby łatwiej było między nimi lawirować.

Pytania:
1. Czy ma ktoś doświadczenie z organizowaniem takich wyprawo-zbiórek i mógłby się podzielić swoimi pomysłami?
2. Kiedy najlepiej zdobywać Koronę? Wiem, najlepszym czasem na chodzenie po górach jest okres wiosenno-letni. Dni dłuższe i łatwiej pokonywać szlaki niż zimą. Ale może niektóre partie gór są mniej przyjazne właśnie w połowie roku. Warto o takich nienormalnościach wiedzieć:P
3. Przeglądałem kilka stron dotyczących zdobywania KGP i są różne opinie. Jedni twierdzą, że lepiej zaczynać na zachodzie, inni, że na wschodzie. Znajdzie się ktoś, kto zaczynał i z jednej strony i z drugiej? Przydałyby się plus i minusy.
4. Od maleńkości byłem przyzwyczajany do gór, ale dopiero niedawno zacząłem nocować w górach (póki co w schroniskach). I tutaj pojawia się pytanie o polecane miejsca na noclegi. Wiadomo, że przemierzając tyle kilometrów warto byłoby nocować na szlaku, żeby nie schodzić niepotrzebnie do miast i później znów wchodzić.
5. Na długich wyprawach najważniejsze zaraz po umiejętnościach jest sprzęt. Przynajmniej w moim mniemaniu. Czy macie jakieś godne uwagi miejsca, w których jest możliwość wypożyczenia potrzebnego sprzętu? Najlepiej w atrakcyjnej dla klienta cenie.
6. Wiadomo, że w parkach narodowych nie można nocować \"na dziko\". Dlatego chciałbym wiedzieć, czy znacie osoby, które udostępniają kawałek pola albo podwórka pod namiot? Najlepiej za darmo. Jak się nie da, to za wydojenie krowy albo skoszenie trawy. A jak się już totalnie nie da to najtaniej jak się da. Oczywiście dobrze by było jak najbliżej szlaku.
7. Tutaj nawiązanie trochę do pyt.5. Czyli co prócz oczywistości może mi się przydać? Wiem, że majtki z golfem są najważniejsze. Może ktoś mnie zaskoczy?
8. Teraz o zbiórce. Czy ma ktoś doświadczenie z PolakPotrafi.pl? Myślałem o tej stronie, kiedy pomyślałem o zbiórce i nie wiem, czy jest w miarę dobra. Widziałem wywiad z gościem, który zdobył K2 zimą i wspomniał, że fundusze na wyprawę zbierał właśnie za pośrednictwem tej strony.
9. Co myślicie o zebraniu funduszy na podróż właśnie za pośrednictwem tego portalu (względnie innego) równolegle ze zbiórką na fundację?
10. Orientujecie się do jakich firm najlepiej się zwrócić po wsparcie? Nie chodzi mi o kasę, ale chociażby sprzęt. Dopiero kiedy zbiórka na PolakPotrafi by nie wypaliła, to pewnie prosiłbym też i o pieniądze:P Czytałem kilka relacji z podobnych podróży i podobno kilka firm postanowiło wesprzeć akcję. Na przykład Jack Wolfskin udostępnił jednej dziewczynie namiot ze swojej kolekcji. O coś takiego mi chodzi.

Wybaczcie, że zasypałem Was takim gradem pytań. Jednak pomimo wielu lat spędzonych na szlakach pierwszy raz organizuję tego typu akcję. Wszelka pomoc byłaby dla mnie ogromnym wsparciem. Jeśli ktoś zechce odpowiedzieć na te pytania prosiłbym o zaznaczenie, czego dotyczy (np. \"Ad.5\"). Ułatwi mi to odrobinę zbieranie informacji o konkretnych rzeczach.

Mam nadzieję, że mój pomysł nie będzie dla Was kłopotem i wspólnie wymyślimy chociaż szkic scenariusza.

Pozdrawiam,
Kuba
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl