Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: gwatemala na dwa tyg z dziećmi - brak planów
autor komentarza: celuloz
data dodania: 2015-02-17 10:17:57
treść:
no i wróciłem więc dla zainteresowanych info dot. transportu.
wszyscy łącznie z gestorami hoteli w gwatemali których pytalem via email odradzali wynajem auta polecając busy.
moim zdaniem głównym powodem jest to, że bez auta jesteś skazany na ich oferte wycieczek.

wypożyczyłem nissane Versa 1,6 w firmie Guatemala Renta Autos za 467$ na 12 dni. (firma uczciwa a auto zadbane więc polecam)

zdecydowanie polecam też tę formę transportu ponieważ jest najszybsza, jadąc w 4 osoby zdecydowanie najtańsza i jesteś wolny.
trasa: Guatemala - Antigua i wulkany - Panajachel - Lanquin (Semuc Champey) (to był zły pomysł bo ostatnie 11km to katorga dla auta) - Flores - Tikal - Flores - Rio Dulce - Guatemala) razem ok. 1700km. Niestety do Belize musieliśmy pojechac autobusem bo nie nie mogliśmy z powodów formalnych autem.
Odcinek który normalnie przejeżdżałem autem w 3,5h autobus wlókł się ponad 6h i kosztował 25$ od osoby w jedna stronę.

bezpieczeństwo: ludzie jeżdzą normalnie i nawet wolniej niz w polsce, nie miałem ani jednej sytuacji gdzie poczułbym się niekomfortowo - a jadąc na lotnisko w polsce co najmniej dwie. jeżdziliśmy też często w nocy ale po głównych drogach. We flores w nocy auto stało na ulicy pod hotelem z otwarta szyba w drzwiach i nic nie zgineło - natomiast w Antigua trzeba parkowac na stacji benzynowej bo jest niebezpiecznie (koszt 15 QTZ noc)

stan dróg: nieciekawie, tylko panamaricana w dobrym stanie reszta: trzeba bardzo uważać na dziury oraz na monstrualne progi często bez żadnego oznakowania tak wysokie, że przejeżdżając osobówką ocierasz się podwoziem, dodatkowo nie uzywają piktogramów na znakach tylko napisów w jęz. hiszpańskim. jest dużo stromych podjazdów i zjazdów nawet po kilkanaście kilometrów - trzeba umieć jeździc po górach i hamowac silnikiem.

koszt paliwa: 3 zl litr (uwaga trzeba tankowac benzynę premium bo normal ma tylko 87 oktanów)

ludzie bardzo przyjaźni, do Tikal są organizowane dwie grupy zwiedzających rano i po południu - ja pojechaliśmy swoim autem to byliśmy tam jedynymi turystami bez busa i sami od ok. g12 do g14 - wrażenie niesamowite.

Nawigacja i internet: kupiłem za chyba 22$ karte Clairo na lotnisku z 5GB transferu i używałem Google maps - Garmin się nie sprawdził. trase warto konsultowac z miejscowymi bo ja musiałem się przeprawiać przez rzekę brodem jak jechałem tylko z googlem.

generalnie guatemale polecam - w Belize byliśmy na wyspie caye caulker - zdecydowanie nie mój klimat.

skupiłem się na temacie podróżowania autem bo takich informacji brakuje.

tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl