Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Sherpa po Nepalu |
autor komentarza: usunięty/nieznany |
data dodania: 2015-04-19 13:57:07 |
treść: >Powodow dla ktorych warto spedzic taki trek z przewodnikem jest wiele. Kilka z nich: >Moglismy sie skoncentrowac tylko na wedrowce i krajobrazie, bilety, autobusy itp. nas >nie interesowaly. Jest to tak banalne w organizacji, ze tego punktu zupelnie nie kupuje. >Nie gonislismy od punktu a do b, delektowalismy sie wedrowka, >robilismy przerwy, bylismy na czas w nastepnej wiosce, ale nie za wczesnie. Nie bardzo rozumiem dlaczego mialbym sie nie delektowac wedrowka idac sam. Nie mialem z tym problemu. Trasa w miare oznaczona, map w internecie tona. Zero stresu. >Noglegi >mielismy zawsze najlpsze - najdalej usytuowane, z najlepszym widokiem o poranku na >szczyty Himalaja. Spedzalismy czas zawsze na lonie przyrody a nie w dining room, jak >wielu innych samotnie podrozujacych. Ani mnie nikt w dining room nie zamykal ani nie kazal brac pierwszego lepszego noclegu. > Zawsze wiedzielismy jaka gora przed naszymi >oczami, jaka rodzina zamieszkuje dana wioske i z czego slynie (o co pytali czesto inni turysci naszego Pasanga). Tutaj masz racje. Ale tak naprawde o takie rzeczy mozna zapytac w pierwszym tea housie. > Mielismy mozliwosc zobaczyc jak i co uprawiaja w >ogrodzie za domem, jak gotuja. > Ja moglam wspolnie z pania domu przygotowac momo na >nasza kolacje:) Probowalismy potraw typowych dla rodziny nepalskiej, ktorych nie >znajdziecie w karcie menu dla turystow. Hmmm, ale bierzesz pod uwage ze ktos moze zwyczajnie sam porozmawiac z ludzmi? Ja bylem troche po sezonie i tam gdzie nie bylo innych turystow po prostu prosilem o to czy moge zjesc z gospodarzami to co sobie gotuja (zamiast wybierac z karty "turystycznej"). Nigdzie mi nie odmowili. >My jestesmy za przewodnikiem, ale to kwestia rodzaju podrozowania. Masz racje. Rozumiem argument za przewodnikiem (lokalna wiedza), ale osobiscie chyba bardziej sobie cenie 100% niezaleznosc - spie tam gdzie ja chce, ide tyle ile ja chce, socjalizuje sie ludzmi z ktorymi ja chce. Pozdrawiam, I |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.