Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Sherpa po Nepalu
autor komentarza: usunięty/nieznany
data dodania: 2015-04-19 13:57:07
treść:
>Powodow dla ktorych warto spedzic taki trek z przewodnikem jest wiele. Kilka z nich:
>Moglismy sie skoncentrowac tylko na wedrowce i krajobrazie, bilety, autobusy itp. nas
>nie interesowaly.

Jest to tak banalne w organizacji, ze tego punktu zupelnie nie kupuje.

>Nie gonislismy od punktu a do b, delektowalismy sie wedrowka,
>robilismy przerwy, bylismy na czas w nastepnej wiosce, ale nie za wczesnie.

Nie bardzo rozumiem dlaczego mialbym sie nie delektowac wedrowka idac sam. Nie mialem z tym problemu. Trasa w miare oznaczona, map w internecie tona. Zero stresu.

>Noglegi
>mielismy zawsze najlpsze - najdalej usytuowane, z najlepszym widokiem o poranku na
>szczyty Himalaja. Spedzalismy czas zawsze na lonie przyrody a nie w dining room, jak
>wielu innych samotnie podrozujacych.

Ani mnie nikt w dining room nie zamykal ani nie kazal brac pierwszego lepszego noclegu.

> Zawsze wiedzielismy jaka gora przed naszymi
>oczami, jaka rodzina zamieszkuje dana wioske i z czego slynie (o co pytali czesto inni turysci naszego Pasanga).

Tutaj masz racje. Ale tak naprawde o takie rzeczy mozna zapytac w pierwszym tea housie.

> Mielismy mozliwosc zobaczyc jak i co uprawiaja w
>ogrodzie za domem, jak gotuja.
> Ja moglam wspolnie z pania domu przygotowac momo na
>nasza kolacje:) Probowalismy potraw typowych dla rodziny nepalskiej, ktorych nie
>znajdziecie w karcie menu dla turystow.

Hmmm, ale bierzesz pod uwage ze ktos moze zwyczajnie sam porozmawiac z ludzmi? Ja bylem troche po sezonie i tam gdzie nie bylo innych turystow po prostu prosilem o to czy moge zjesc z gospodarzami to co sobie gotuja (zamiast wybierac z karty "turystycznej"). Nigdzie mi nie odmowili.

>My jestesmy za przewodnikiem, ale to kwestia rodzaju podrozowania.

Masz racje. Rozumiem argument za przewodnikiem (lokalna wiedza), ale osobiscie chyba bardziej sobie cenie 100% niezaleznosc - spie tam gdzie ja chce, ide tyle ile ja chce, socjalizuje sie ludzmi z ktorymi ja chce.

Pozdrawiam,
I
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl