Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Wyjazd na rok do Chin. Kilka pytań |
autor komentarza: xiao long wei |
data dodania: 2015-05-31 02:05:15 |
treść: Witam, niedawno podjąłem decyzje, że od września chciałbym pomieszkać rok w chinach. Skontaktowałem się z jedną z tamtejszych uczelni, żeby iść na studia dotyczące języka chińskiego. Jestem w trakcie wypełniania wszystkich formalności i byłbym bardzo wdzięczny, gdybyście pomogli mi nieco odpowiadając na kilka pytań dotyczących Chin :) 1) Czy był ktoś może w Hangzhou i ma jakieś ogólne rady dotyczące tego miasta ;)? Chodzi mi tak ogólnikowo, może duża przestępczość, może klimat beznadziejny, może bardzo słabo ze znajomością angielskiego przez mieszkańców :P 2)Jak obecnie władze odnoszą się do szarej strefy? Jeśli dostanę wizę, to tylko studencką, bez możliwości podjęcia w Chinach pracy. W teorii mam odłożone pieniądze i na studia tam bez pracy mnie stać, ale jak można wydać trochę kasiory z "rezerw" albo jej nie wydać, to wolę tą drugą opcję ;) Nie chodzi mi też o zatrudnianie się niewiadomo gdzie, ale zastanawiam się, czy nie będę miał problemów, gdybym dorabiał trochę dając korepetycje z języka angielskiego. Z tego co słyszałem europejczycy mają branie jeśli chodzi o angielski. I z tego rodzi się kolejne pytanie - jeśli policja nie zawraca sobie głowy takimi pierdołami, to ile standardowo bierze się za takie lekcje? bliżej 50? może 100 rmb? 3)Jak obecnie wyglądają sprawy z internetem? Widzę podobny temat na forum, ale ma już dwa lata więc podejrzewam że wiele informacji może być dawno nieaktualnych. Wiem, że nie działa fb i youtube. Da sie to jakoś obejść? Jest jakieś lepsze rozwiązanie niż TOR? 4)czy ktoś ubiegał się o wizę studencką? Dostałem od uczelni papierki z których wynika, że powinienem zrobić sobie badania na conajmniej kilkanaście chorób wliczając wiadomo hiv, weneryki itp. Da się gdzieś od ręki machnąć w miarę szybko wszystkie takie badania za jednym razem? Jest sens do sanepidu się z tym udać? |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.