Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Wyjazd na rok do Chin. Kilka pytań |
autor komentarza: xiao long wei |
data dodania: 2015-06-07 12:10:18 |
treść: Ahh, myślałem że powyższy komentarz doda się pod komentem Bigmarka, jeszcze nie do końca ogarniam jak te posty się tutaj dodają ;). No more maps, dzięki za odpowiedź. Miło usłyszeć że miasto jest ciekawe i jednak nie jest bardzo "zeuropeizowane". A wiesz może jak w hangzou ludzie stoją z mandaryńskim ;)? Bo z tego co wiem mają miejscowy dialekt, ale z drugiej strony Zhejiang jest na granicy dialektów południowych i Mandaryńskiego, więc jakieś wpływy tego języka powinny chyba być :) Podstawy jakieś mam, więc w sklepie bym się pewnie dogadał, albo z taksówki skorzystał, pytanie czy ktoś tam po mandaryńsku w ogóle mówi :)? Dzięki za linkt do bloga, pewnie będę załatwiał sobie vpn. A wiesz może na ile mają rozbudowaną sieć internetu bezprzewodowego? Bo najprawdopodobniej zamieszkam w akademiku i wątpie, żeby internet przez ich kabel był specjalnie szybki a swojego tam nie założe :D Ma to w ogóle sens, żeby szukać bezprzewodówki dobrej? Czy zadowolić się jako tako tym w akademiku, ale przywieźć ze sobą dobry router i vpn powinien śmigać? Hmmmm.. czyli w teorii, gdybym miał problem z ogarniętym lekarzem który by mi to po angielsku wypełnił mogę iść z polskim badaniem do ambasady po pieczątkę :)? Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie: otóż przez wechata poznałem miłą Chinkę, z którą od kilku dni rozmawiamy i zaproponowała mi pokazanie miasta, jakiś muzeów itp jak przyjadę. Miło byłoby się jakoś odwdzięczyć, więc fajnie byłoby przywieźć ze sobą jakiś prezent z Polski, zwłaszcza że wpisuje się to w chińską kulturę obdarowywania się. Niby jakieś podstawy znam, wiem jakiej kolorystyki i przedmiotów unikać, nie przywiozę jej czterech parasolek ;). Tylko z drugiej strony ten wyjazd będzie moim pierwszym realnym kontaktem z kulturą chińską na żywo i nie mam bladego pojęcia co Chińczycy lubią dostawać. Czy ktoś wiózł kiedyś do Chin jakiś prezent dla kogoś i poradzi co typowo polskiego może być ładnym upominkiem dla Chińskiej koleżanki? |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.