Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Plan dwumiesięcznej wyprawy. Proszę o uwagi. |
autor komentarza: mrbm |
data dodania: 2016-02-10 14:24:54 |
treść: Nie znając Indii i Nepalu, na ile to było możliwe - zasięgając info z netu, nakreśliłem plan 2 miesięcznej wyprawy. Za 10 dni wylatuję, wirtualny plan mój taki: Pierwsze 4 dni w Mumbaiu. Zwiedzanie (akurat Mumbai mam obkuty, plan jest) Następnie pociągiem do Udaipuru - miasto, ale chciałbym też zwiedzić okoliczne wioski - garncarstwo, tkactwo, muzyka... Następnie do Jodhpuru autobusem (sprawdziłem, że pociągiem nie ma opcji). Pomiędzy chcę wysiąść w okolicach Ranakpuru - z destynacją do Khumbalgarh (ponoć bardzo piękne miejsce poza turystycznym szlakiem) Plan pobytu podobny i za każdym razem, w każdym nowym miejscu chętnie bym powtarzał schemat wypadów poza miasto. Następnie Jaisalmer - klasycznie pustynne safari. Następnie Ajmer/Pushkar Następnie Bundi. Słyszałem, że pięknie tam i bardziej błękitnie niż w Jodhpurze, poza tym ciekawe okoliczne wioski. Następnie Jaipur. I na koniec pociąg do Uttar Pradesh - Agra. Mathura, Vrindavan (w okolicach 23 marca przypada święto Holi - rzekomo właśnie we Vrindavan jest najhuczniej obchodzone w całych Indiach) Potem Nepal Z Delhi samolot do Kathmandu. Tygodniowy pobyt tam, zwiedzanie Następnie Pokhara i tam ostatnie przygotowania do treku. Dalej - Annapurna Base Camp - na co daję sobie z zapasem 14 dni. Powrót z Pokhary lądem do Indii - przez Sonauli, Gorakpur - Varanasi Zakotwiczenie w Varanasi przez jakiś czas. Powrót pociągiem do Mumbaiu Powrót do Polski. Jeśli jakieś uwagi, ktoś coś fajnego podpowie, albo sensownie skrytykuje - byłbym wielce zobowiązany. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.