Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: 2 tygodnie w Azji - Wietnam czy Tajlandia |
autor komentarza: mrcanberra |
data dodania: 2016-03-23 16:14:25 |
treść: Na maj teraz widziałem są bilety do Bangkoku chyba po 1700 zł Ukraine International Airlines, myślę, że za 2000 zł da radę kupić i to bez spiny. Licząć średnio 70 a nawet 100 zł za hotele na dwoje to wychodzi 50 max na głowę. 14x50 = 700 zl I to będzie dobre miejsce do spania nie jakaś speluna. Jedzenie, drobne atrakcje 14x 50 = 700 zł (pizza 20 zł, a raczej sama jej nie zjesz, a z kolegą więc obiad 10zł plus napój = 15 zł) bilet 2000, spanie 700, jedzenie zwiedzanie, dniówka = 700 zł = 3400 zł Jeśli masz budżet 5000 kupując taniej bilet zostanie Ci na atrakcje w Tajlandii, ale wg mnie za 150 zł/ dzień to będziesz miała naprawdę wypasiony pobyt. W każdy dzień się nie przemieszcza człowiek, nie kupuje biletów, także wszystko się bilansuje do zakładanej kwoty. Za 5000 zł 14 dni będziesz miała naprawdę udany pobyt i to w cenie z biletem. "można zaoszczędzić mieszkając w hostelach czy żywiąc się tylko na ulicy , jeździć busami czy koleją całą noc zamiast samolotem w 2 godziny, ale jak dla mnie to nie jest frajda" Jechałem autobusem na południe i z południa za chyba 60 zł (jedna strona) drogi bez dziur, autobus z Bangkoku dalekobieżny, czysty, koce na noc, bardzo komfortowa podróż. Owszem długa podróż jest męcząca trochę, ale w trasie trochę ludzi się poznało bo jechali lokalsi, zobaczyło jak świat zmienia, także miło to wspominam. Jeździłem też busami, taxi, innymi tajskimi środkami transportu, którymi podróżują tajowie więc widziałem od środka jak to wszystko funkcjonuje i mi się podobało. Jeśli komuś zależy na czasie nie chce się męczyć długimi podróżami wybierze samolot, ale samolotem też nie wszędzie da radę się dostać. Co do hosteli a dokładnie guesthouse tak się to nazywa tam to są lepsze niż niektóre PL hotele z gwiazdkami w dodatku tańsze. Moim zdaniem nie ma co iść do drogiego hotelu skoro jesteśmy tam tylko nocą aby się przekimać. Na Kosamet np. są fajne domki bungalow blisko plaży, w lesie za chyba 200 zł/noc teraz może i z 300 albo i więcej, ale to obiekty dobre np. dla rodziny czy 4 osobowej grupy bo koszt 300 czy 400 zł rozkłada się na osoby, ale domki i komfort na bardzo wysokim poziomie. http://pokaz.im/di-1RVE.jpg Możesz wydać 8000 zł i zobaczysz Tajlandię a możesz wydać i 4000 zł i też zobaczysz tę samą Tajlandię. Możesz mieszkać w hotelach za 1000 zł/noc, ale możesz w hotelu, hoteliku z ludźmi takimi jak Ty gdzie noc kosztuje 50 zł i niczego Ci nie brakuje bo WC jest klimatyzacja też. Chyba, że rozchodzi się o brak śniadania do łóżka. Jedzenie wyjdziesz i kupisz sobie przy hotelowej restauracji lub w restauracji na mieście. Myślę, że autorka tematu jest jeszcze zbyt młoda aby narzekać na brak wygód, a też czasami pewne uniedogodnienia wpływają na to, że ma się potem co opowiadać. p.s. my generalnie jesteśmy na forum globtroterów nie na forum wakacje gdzie ludzie jeżdżą z biurami, a na miejscu chodzą z przewodnikiem, który mówi tu zwiedzamy tam sikamy :-) Polecisz do Tajlandii to zobaczysz jak jest, myślę, że będziesz zadowolona. Jedna z par, która była w Tajlandii nakręciła taki fajny filmik, który w skrócie obrazuje pobyt w tym kraju. Filmik zachęca do odwiedzenia, także zostawiam link. https://vimeo.com/23383691 |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.