Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Sydney, Melbourne w listopadzie
autor komentarza: fotodrab
data dodania: 2016-04-01 08:23:28
treść:
http://www.abc.net.au/news/2015-12-04/seven-bull-sharks-in-suncoast-canal/7001450?site=sunshine
Mozesz tego nie wiedziec, ale jesli pisze ci o tym ktos, kto mieszka w tym kraju od wielu lat, to wypadaloby spuscic troche z tonu. Bull sharks stanowia male niebezpieczenstwo dla surferow. One wlasnie zagrazaja kapiacym sie. Z drugiej strony prawdopodobienstwo, ze zastaniecie zaatakowani przez takiego rekina jest znacznie mniejsze , niz to, ze cos Wam sie przytrafi na drodze, chyba ze zlekcewazycie wszystkie zasady bezpieczenstwa.
Chcialem wstawic zdjecie Barron Falls, przez ktore spada Barron River - zdjecie z listopada, ale okazalo sie, ze po prostu takiego nie zrobilem- wlasnie dlatego, ze w rzece nie bylo zupelnie wody. mam ich wiele z innych okresow, ale wtedy widzac z daleka co sie dzieje, nawet nie dochodzilem w poblize. Tutaj link do zdjecia z sieci - nie wiem kiedy dokladnie robione, ale jestem przekonany , ze w koncu pory suchej - czyli wlasnie w listopadzie ( chociaz ostatnimi laty pogoda nieco wariuje). https://www.google.com.au/imgres?imgurl=https://s3.amazonaws.com/aphs.worldnomads.com/callwill/24004/Barron_River_Falls_4.jpg&imgrefurl=https://journals.worldnomads.com/callwill/photo/24004/687978/Australia/Barron-RIver-Falls&h=520&w=390&tbnid=V1LnswbgkD4nPM:&docid=EsCoP06T1vgjlM&ei=hwj-VriCMYWa0gSV-J6YBQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwj44ajt2-zLAhUFjZQKHRW8B1MQMwhCKBwwHA
W Yulara ( to taki resort turystyczny przy Uluru, w ktorym musicie sie zatrzymac) w tym czasie ( poczatek listopada bylem 2 krotnie i za kazdym razem temperatura dochodzila do 45 st.Bylo to troche gorecej, niz moznaby oczekiwac, gdyz statystycznie powinno byc okolo 35 st max . W tym rejonie slonce potrafi byc piekielnie ostre, gdyz zwykle wilgotnosc powietrza jest bardzo mala i nic nie filtruje UV, a cienia to tam raczej poza samym Yulara nie ma.. Ponownie - ostatnimi laty pare razy pogoda zupelnie sfiksowala i zarowno w listopadzie , jak i grudniu pojawily sie deszcze - na tyle ulewne, ze Yulara zostala calkowicie odcieta od swiata - w ruchu kolowym na 2 tygodnie, a w lotniczym na pare dni.
Co do kabin - faktycznie zupelnie o nich zapomnialem, chociaz pamietac trzeba, ze zwykle wymagaja batrdzo wczesnej rezerwacji. Niestety na stronie resortu nie udalo mi sie sprawdzic ich dostepnosci w odpowiednim czasie.
Z lotami - ceny potrafia zmieniac sie z dnia na dzien...i tak naprawde to wlasnie my je zmienilismy :) To jest automatyczny system. Reaguje na ilosc zapytan ( traktujac to jako zainteresowanie) na dane loty, a ja wchodzilem tam bardzo wiele razy, probujac roznych dat i powrotu niekoniecznie do Sydney. Za jakis czas , jesli nikt nie bedzie sprawdzal tych lotow, to ceny powinny opasc.
Ok - skoro to juz sobie wyjasnilismy, to mam Emka do Ciebie pytanie. Na ile bylbys w stanie zmienic poczatkowe plany?
Moja propozycja jest bardzo daleka od tego, o czym poczatkowo myslales, ale moge Ci zareczyc, ze korzystajac z tych porad bedziesz wiecej, niz zadowolony. Niestety - ten plan bedzie wymagal rowniez pewnej relokacji kosztow. Chodzi o to, ze zamiast wynajmowac camera w jednym miejscu i odstawiac go do tegoz samego miejsca proponowalbym wycieczke one way. To niestety wymaga doplaty . Rowniez wtedy dochodza bilety lotnicze. Moja propozycja to po dojezdzie do Sydney i parodniowym zwiedzeni miasta i okolic przelot do Gold Coast, lub Brisbane i jazda w jedno strone mniej , lub wiecej wzdluz wybrzeza do Cairns, a jesli zdazycie to dalej do Cooktown. Oddajecie campera w Cairns i samolotem wracacie do Sydney. Ta trasa ma wspaniale miejsca, a poza tym mam nadzieje, ze lubicie mango, bo po drodze bedziecie mieli sporo dzikich drzew roznych gatunkow mango ( tych gatunkow naprawde jest wiele). Jedyni konkurenci do tych owocow, to niezliczone papugi...a to troszke nieuczciwa konkurencja w czym zrestza sami mielibyscie okazje sie zorientowac. Na proponowana przeze mnie trase sezon jest doskonaly ( jakkolwiek musicie wziac pod uwage , ze w ostatnie pare lat to jednak spore "nieregularnosci" jesli chodzi o pogode zwlaszcza na wschodnim wybrzezu Australii. Z pewnoscia bedzie cieplo. Powinno tez byc sucho z rajskimi wrecz temperaturami i wilgotnoscia powietrza rzedu 50%, czyli wydawaloby sie, ze naprawde super. Tego jednak na 100% zareczyc nie moge. Jeszcze 20 lat temu wielcy operatorzy na krajowym rynku turystyki wypoczynkowej proponowali zwrot kosztow wczasow w Queensland , jesli w czasie wykupionego u nich wypoczynku padalo wiecej, niz 3 dni. Zreszta glownym haslem reklamowym tego regionu bylo " ehh Queensland - beautiful one day perfect the next one"
Tak przy okazji Serwus - w Au mieszkam od ponad 30 lat. W tym czasie odbylem kilkadziesiat podrozy po kraju ( chociaz Zachodniej Australii, poza Perth nie znam wcale),Poza tym jestem magistrem turystyki ( dyplomy 2 uczelni) i rowniez wiele lat planowalem wycieczki dla turystow indywidualnych i grup ( chociaz od dawna juz sie tym nie zajmuje zawodowo). Mam nadzieje, ze w przyszlosci unikniemy zupelnie niepotrzebnych nieporozumien, bo nikomu one nie sluza, a najbardziej nie sluza nam
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl