Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: PLAN ZWIEDZANIA NA 4-5 dni |
autor komentarza: dookolaglobu.pl |
data dodania: 2016-09-01 01:01:31 |
treść: Witalski, ja się do Was nie przyłączę bo mi nie po drodze ;p ale w Norwegii chwilę mieszkałem więc coś mogę podpowiedzieć. Z planem podróży nie pomogę, dużo tam zwiedzałem ale to były pojedyncze wypady w konkretne miejsce zawsze. Co do wypożyczenia auta to ja używałem jedynie firmy spod Oslo (z Kløfta), nazywa się trollrental i jest prowadzona przez bardzo sympatycznego Polaka. Można się z nim dogadać w wielu kwestiach. Ceny co najmniej 2krotnie niższe niż w hertzah i innych. W innych regionach nie znam, ale też kombinował bym w kierunku "polskich" wypożyczalni. Poszukaj na "forum norwegia" lub "moja norwegia" (znajdziesz w google). Jeśli zamierzasz przybyć na lotnisko pod Oslo - Rygge lub Torp, (fiordy to nie tam ale nie wiem jaki masz plan) to polecam skorzystać z tamtejszych polskich przewoźników. Za cenę niższą niż regularny autobus wiezie na dworzec, oni przewiozą Cię pod wskazany przez Ciebie adres. Ja używałem pks oslo. Teraz co do używania auta w Norwegii. Prędkość Karzą za każde, nawet najmniejsze przekroczenie prędkości. Tam nawet ludzie mają w oczach radary i będą się stukać w głowę na Twój widok gdy będziesz rażąco łamał ograniczenia prędkości, serio. W Norwegii jest niewyobrażalna ilość fotoradarów i wszystkie są działające. Są też patrole z radarami na stojakach, nie kryją się w krzakach bo widać ich często z daleka ale są. Czasem potrafią też wystawić "czujkę" paręset metrów przed kontrolą a to już trąca o czyhanie na jelenia. Do tego jest bardzo dużo patroli incognito. Raz, dwa razy na tydzień widywałem jak kogoś łapali na autostradzie. Jeździj zgodnie z przepisami. PS. Nie widać aby nastawiali się na obce blachy, łapią na chybił trafił. Bramki Oprócz kosztu wynajmu auta pewnie przyjdzie Ci zapłacić za bramki. W Oslo sa na każdym kroku, dalej jest dużo mniej, zwykle przez dużymi mostami czy tunelami. Małe tunele, czyli do 8km ;D są zwykle darmowe. Parkingi ZAWSZE płać za postój. Uważaj bo płatne są również parkingi przed marketami. Tam prawie nie ma darmowych miejsc parkingowych jak w PL. Nawet jeśli jest na takim parkingu napisane, że parking dla klientów jest darmowy do 1h to i tak musisz iść do parkomatu i nacisnąć zielony guziczek aby dostać bilet na darmowe parkowanie. Bez tego jest mandat. W Norwegii może nie żyją z mandatów za prędkość ale na pewno żyją z kar za parkowanie. Po 5 minutach postoju bez biletu masz mandat za nawet 400zł i zawsze Cię namierzą, to nie jest pisane na wyrost. Jeśli uważasz, że nie zdążysz wrócić do samochodu na czas to lepiej zapłać od razu za więcej minut/godzin bo lepiej wydać kolejne 20 koron/h niż dostać 900koron kary. Ciekawostka, jeśli zapłacisz kartą kredytową to po powrocie jeśli nie wykorzystałeś w pełni opłaconego z góry czasu, parkomat zwróci Ci nadpłaconą część Nie każdy tak działa ale dużo z nich tak. Wkładasz wtedy kartę ponownie i on sam już wie o co chodzi i zwraca pieniądze na konto. Norwegia jest obłędnie droga, na to musicie się przygotować. Benzyna 5-7zł za litr. Chleb najtańszy 5zł, porządny 20zł. Woda 0,5L 10zł, ale można pić wszędzie z kranu bo jest dobra, tam to jest norma. Piwo puszkowe w sklepie 12zł, nie można pić z kranu ;D Domek na campingu dla 4 osób 400zł. Dobre jest to, że namiot możesz rozstawić gdzie chcesz za darmo (poza campingiem mam na myśli). W spożywczaku szukajcie produktów z czerwoną etykietą firstpris, one są dotowane przez państwo i mają niższe ceny niż reszta asortymentu. To są pełnowartościowe rzeczy tylko mają niższe ceny aby było każdego w miarę stać na nie. Mam nadzieję, że coś pomogłem i że przywieziecie tony dobrych wrażeń z tego pięknego kraju! A gdyby ktoś był ciekaw jak Monty Python by opisywał swoje podróżnicze przygody to zapraszam tu www.dookolaglobu.pl ;) Gdy już przedstawię naszą 7-tygodniowa wyprawę motocyklową na Bałkany to pewnie skrobnę też coś o Norwegii ;) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.