Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Choroba wysokościowa
autor komentarza: paweł.p
data dodania: 2016-10-21 15:29:30
treść:
Ja, w sprawach wysokościowych, z dużym dystansem podchodzę do rad farmaceutów i lekarzy "nizinnych". "Medycyna wysokogórska" jest tak niszowa, że mało kto się tym nie zajmuje i na tym zna. To co im się wydaje, a to co jest faktycznie to dwie różne rzeczy. Swoją wiedzę czerpię z doświadczeń empirycznych i z informacji od innych wspinaczy oraz z blogu lekarza, himalaisty, który swoją wiedzę sprawdził praktycznie w boju na wysokości. W przypadku problemów z oddychaniem, po powrocie warto zrobić badanie D-dimerów. Podwyższony wskaźnik, na nizinach, wskazuje zakrzepicę, ale po przebywaniu na dużych wysokościach wskazuje na obrzęk płuc. Ja profilaktykę ograniczam do Ibupromu i diuramidu. Używam Ibupromu, ale tak naprawdę nazwa jest nieważna, chodzi o dawkę ibuprofenu. Jak, łeb napierdziela normalnie, to biorę dawkę 200 mg. A jak mam wrażenie, że mózg obraca się z inną szybkością niż moja głowa. to biorę dawkę 400 mg (Ibuprom max sprint). Jest jeszcze jeden fajny patent. Jak czujesz, że organizm słabo się aklimatyzuje, to nigdy nie schylaj się do przodu, tylko kucaj, trzymając głowę w pionie, tak jak robią to osoby z dysfunkcją wzroku.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl