Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Kuba. Samotna wyprawa, proszę o radę
autor komentarza: Wodniak
data dodania: 2016-11-07 13:41:34
treść:
Hej,

Nigdy nie wynajmowałem samochodu na Kubie, o wiele bardziej wolę wynajmować z kierowcą, koszt jest bardzo zbliżony i automatycznie odpada masa problemów (sama jazda, znalezienie bezpiecznego parkingu, ewentualne uszkodzenia samochodu czy też problemy w przypadku poważniejszego wypadku). Autobusy też są dostępne, a nawet można jechać pociągiem. Ale my generalnie jeździmy na dłuższe trasy taksówkami.

Kuba jest niezmiernie bezpiecznym krajem, ale naciągaczy nie brakuje. Nie daj się nabrać na różne oszustwa typu mleko dla samotnej matki z dzieckiem, zaproszenie do restauracji na urodziny, pomoc w znalezieniu dobrej casa particular, oferowane tanie cygara czy rum... na ten temat można na Internecie znaleźć sporo materiałów. Ja się nauczyłem zdecydowanie mówić "No, Gracias" i w 90% od razu działa.

Ja biorę dolary kanadyjskie, bo na amerykańskie jest 10% narzutu przy wymianie. Euro też oczywiście można zabrać. W banku 'Cadeca' jest wywieszony kurs, warto się z nim zapoznać i przeliczyć dokładnie otrzymane pieniądze. Wymień też trochę pieniędzy na walutę kubańską, 'moneda national', czasem można za grosze kupić dużo za nią rzeczy, np. soki owocowe, ciastka, lody, przejazdy miejską komunikacją.

Noclegi-casa particulares jest masa i zazwyczaj, jak masz czas (i nie jest to jakiś bardzo 'high season' turystyczny), to warto po prostu zajrzeć do kilku i wybrać najlepszą. My zwykle drukujemy z Internetu kilkadziesiąt namiarów najlepszych casas i parę dni przedtem dzwonimy do nich, będąc już na Kubie. Ale nieraz i taka rezerwacja też nie jest honorowana-warto potwierdzić kilka razy. Ostatnio byłem w mieście Trinidad i byłem zdumiony ilością prywatnych kwater, było ich setki (a może i ponad tysiąc), na niektórych ulicach dosłownie co trzeci dom to casa particular-i powiedziano mi, że czasami turyści spędzają noc w parkach, to wszystkie są zajęte... Ale to chyba rzadko się zdarza i pewnie w bardzo popularnych ośrodkach turystycznych-a Trinidad jest jednym z takich.

Jeżeli nie znasz hiszpańskiego, postaraj się nauczyć podstawowe wyrazy/wyrażenia, są bardzo pomocne, bo większość Kubańczyków nie mówi po angielsku.

Proponuję po prostu wygooglować ten temat, jak też zajrzeć np. na TripAdvisor, korzystam z niego już od prawie 10 lat i zdobyte tam informacje są bezcenne. Trochę też znajdziesz informacji o wyjazdach na Kubę w moim blogu, http://ontario-nature-polish.blogspot.ca/.

Nota bene, wybieram się na Kubę za 2 miesiące, w styczniu 2017 r.

Powodzenia w podróży!

Jacek
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl