Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Parę informacji |
autor komentarza: denex |
data dodania: 2016-12-26 15:23:24 |
treść: Iran 09.2106 Wiza on arrival - w ubezpieczeniu musi być wpisany Iran bez tego są problemy na lotnisku. Ja załatwiłem przez agenta i miałem wpisane world-iran. Zdjęcie nie było potrzebne – zeskanowane te z paszportu. Najpierw podchodzi się do gościa z obsługi przy okienku wizowym on sprawdza ubezpieczenie. Jeśli coś jest nie tak, to wysyła do okienka z ubezpieczeniami. Jeśli jest ok to dostaje się formularz do uzupełnienia. Mnie przy okazji zapytał czy mam zaproszenie. Nie miałem i nie potrzebowałem :-). Z wypełnionym formularzem znów do gościa z obsługi. On to sprawdza, zabiera paszport i daje papierek z kwota do zapłaty oraz kieruje do kasy. Po zapłaceniu (75€) czeka się na wywołanie i odebranie paszportu. Całość zajęła mi 40 minut z czego 20 to czekanie na wywołanie i odebranie paszportu Kupno karty sim na stacji metra Emam Hossein(Teheran) 100kr za 1h rozmów i kolejne 150kr za 3gb neta. Kasa wymieniona na na przystanku BRT fadorsi. Na placu cała masa Kantorów i cinkciarzy. Kurs skupu 3925tm za 1€. Faktycznie Wymiana w tym miejscu była najbardziej opłacalna w całym Iranie. Co do noclegu to faktycznie coraz częstsze jest couchserfowanie za opłata. Często jest informacja góry, ale zdarza się też, że o opłacie wspomina się na ostatnia chwile wraz z jakimś głupią przyczyną. Niestety dotyczy to też osób, które zapraszają na nocleg lub wspólną wycieczkę . Istnieje lokalny odpowiednik couchsurfingu orientstay.com. Ogólnie trasa typowo turystyczna - teheran>kaszan>isfahan>yazd>sziraz jest już typowo turystyczna w pejoratywnym sensie. Lokalsi nauczyli się, że turysta = $$$. Dalej są bardzo mili i przyjacielscy, ale ciężko stwierdzić kiedy chodzi o zwykłą uprzejmość czy ciekawość, a kiedy o zarobek. Na tej trasie wszystko też jest odpowiednio droższe. Ogólnie ceny w Iranie wzrosły w przeciągu roku o jakies 100% (informacje z rozmów z lokalsami i innymi podróżnikami) Gorąco polecam za to zboczyć z trasy głównej i zapuścić się w mniej turystyczne rejony. Ludzie tam są niesamowicie mili i gościnni. Pare razy zostaliśmy wręcz zaciągnieci na nocleg do osób poznanych w autobusach (Raszt, Ahwaz) Czasem wystarczy wręcz zboczyć ze szlaku turystycznego w boczna uliczke (tak zostaliśmy zaproszeni na stypę w yazd) Alkohol jest bardzo łatwo dostępny (z tego co wiem to legalnie w hotelach powyżej ****), to samo z innymi nielegalnymi substancjami Co do autobusów to faktycznie są one tanie i dobre. Polecam autobusy VIP. Radze tez nie kupować od razu biletów w hali odjazdów. Najlepiej Wyjść przed terminal i poczekać chwile. Kierowcy zazwyczaj wykrzykują dokąd jadą. Jesli autobus wyglada dobrze(standardy autobusów mogą się bardzo różnić) to wystarczy podejść i powiedzeć, że chce sie jechać. Nie czekamy wtedy na kupiony autobus oraz 'widzialy gały co brały' ;). Z jednego dworca w przeciągu 3h potrafi odjechać parę autobusów różnych firm w jednym kierunku wiec jak sie kupi bilet na ten ostatni to sie kwitnie na dworcu i czeka n swój Z angielskim ciężko, dlatego też polecam google translate offline + klawiatura farsi. W większości przypadków kiedy osoba nie znała w żadnym stopniu angielskiego, takie połączenie wystarczało, żeby się porozumieć Opera VPN może nie działa idealnie, ale wystarczała do fb, i podstaw neta, Whatsapp działa bez problemu Ogólnie bardzo polecam Iran i to jak najszybciej. Sam załuję, że nie pojechałem rok wcześniej. Za 2-3 lata bedzie to juz inny kraj Isfahan: Trzęsace się minarety 200kr/os - Nie można już wchodzić na nie ! Osobiscie byliśmy zawiedzeni, za to dalej jest Świątynia Ognia Świątynia ognia wejście za darmo. Super wrażenie. Najlepiej wejść przed zachodem słońca – panorama miasta za dnia w nocy . Sandaly nie wskazane. Sporo sypkie piachu, a wejście momentami strome Underground city w nushabad. Działa wejście tylko nr 2. Jesli macie czas warto zobaczyc. Niestety tylko mala czesc korytazy jest dostepna do zwiedzania. Teheran: Pałac Golestan wyjdzie 15ktm*. Wejście do hali głównej też tyle. Pozostałe części po 8ktm. Ze kasy nie mieliśmy to tylko za wejście zapłaciliśmy, jako bonus dostalismy z darmo wejscie do palacu *ktm - kilo tomany |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.