Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Z Banyuwangi (Ijen) / Gilimanuk do Ubud |
autor komentarza: Kama86 |
data dodania: 2017-05-03 12:16:17 |
treść: Jako, że na Iljen trzeba wchodzić w nocy i zejść dosyć wcześnie rano (ze wzgl. na opary siarki) da się to zrobić tego samego dnia :) Z Iljen musicie dostać się do Banyuwangi, a dalej do portu w Ketapang skąd cały dzień, jeśli dobrze pamiętam co ok 30min, odpływają promy publiczne do Gilimanuk na Bali (w 2016r. koszt 6000 rupii, ok 60 minut rejsu). Oczywiście po wyjściu z promu obskoczą was taksówkarze mówiąc, że nie ma innej opcji do Ubud niż taxi (jeśli będzie Was komplet może bardziej opłacalna będzie opcja z taxi, a na pewno szybsza) ;) musicie znaleźć terminal autobusowy (kawałek w prawo po wyjściu z portu) i dopytać o autobusy - mi nie udało się już złapać żadnego do Ubud tego samego dnia, ale pojechałam autobusem do Denpasar (autobus 30000 rupii ok 5h (!!) jazdy) i dalej do Ubud moto-taxi (tzw.ojek). Być może były jakieś bemo do Ubud, ale było już późno, a miejscowi chcieli mnie koniecznie naciągnąć na taxi, mówiąc że nic w ogóle nie jeździ do Ubud (co jest nieprawdą, bo pomiędzy obiema miejscowościami jeździ bemo, bezpośrednie lub z przesiadką w Batunalan, są też autobusy turystyczne, wg konkretnego rozkładu, pomiędzy Ubud a lotniskiem w Denpasar, o dziwo rok temu cenowo jak bemo, ale bilety trzeba wykupować z kilkudniowym wyprzedzeniem). Jakbyście potrzebowali jakieś info o Jawie/Bali to piszcie śmiało! :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.