Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: 19h w Pekinie - Jak zwiedzić? |
autor komentarza: [konto usuniete] |
data dodania: 2017-05-08 17:36:49 |
treść: >Hej . >Dziękuje Bardzo ze masz czas i chęci na odpisywanie :) To się ceni. >Jeszcze 2 pytania > >1. Jak wygląda wyjscie z lotniska , po odebraniu bagażu ide po pieczatke do paszportu >tą ktorej potrzebuje aby wyjsc na miasto czy przed odebraniem bagazu takowa mi >wbiją? > >2. Jak najszybciej i najskuteczniej dojechac do zakazanego miasta. > Slyszalem ze nie raz sa problemy z kupnem biletu na metro, autobus czy pociąg moze >jest jakis spsob zeby zabokowac wczesniej ? > O taksówkarzach czytalem ze sa bardzo nie mili w stosunku do klientow, i tez moze >byc problem ze zlapaniem taxi na miescie, plus wiadomo to droższa opcja. ? > >Dziekuje i Pozdrawiam :) Nie wyjdziesz z części tranzytowej bez pieczątki. Bez obaw, to są komunistyczne Chiny ;) Czyli: najpierw kierujesz się na IMMIGRATION i zdobywasz pieczątkę/wizę (sprawdź, bo wydaje mi się, że jest osobne stanowisko-pierwsze z lewej dla wiz 24h). Potem kolejne dla tych 72h i dopiero dalej cała reszta. Wiec upewnij się, nim odstoisz kolejkę. Napisy po ang są, na znajomość języka pana mundurowego, który będzie Cię obsługiwał,nie ma za bardzo co liczyć. Potem idziesz na kolejkę, która dowozi Cię po odbiór bagażu (lepiej sprawdź na taśmie, czy go tam nie ma ;)) I stamtąd do holu głównego lotniska, gdzie po prawej przechowalnia -cześć oznaczona literką F - o tym już pisałam. Panie w przechowalni mają duży zegar tarczowy, na którym pokazujesz godzinę, bo angielski znasz tylko ty ;) Dalej: wychodzisz z lotniska i od razu widzisz stację Airport Express. Bilet kupujesz w budce na peronie. Jedziesz do ostatniej stacji: DONGZHIMEN i tam przesiadasz się na metro. Pamiętaj, że w metrze musisz zachować bilet- bez niego nie wyjdziesz. Plan metra znajdziesz w necie, np. tu: https://www.travelchinaguide.com/cityguides/beijing/subway-map.htm Bilet na metro kupujesz w automacie, ewentualnie w budce na stacji. Nie ma z tym żadnych problemów. Nie wiem, skąd takie dziwaczne opinie... Musisz tylko wiedzieć, do jakiej stacji chcesz jechać, bo od tego zależy cena biletu. Jeśli chcesz kupować w okienku, najlepiej pokaż pani nazwę na planie (jak nie masz własnego, zrób fotkę z dużego planu,który wisi na ścianie), bo z wymową bywa różnie . Do Zakazanego Miasta stacja Tiananmen (wysiadasz przy słynnym placu Niebiańskiego Spokoju). Powodzenia :) I uważaj w metrze na kieszonkowców. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.