Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Kazachstan na 2 tygodnie |
autor komentarza: Hubercik |
data dodania: 2017-06-11 22:45:24 |
treść: Cześć, Jak w temacie wybieram się do Kazachstanu na dwa tygodnie (28.08-11.09). Po odliczeniu straconego czasu na loty zostaje 13 pełnych dni. Ląduje 29.08 w Ałmie. Co polecacie na tak krótki czas? Zależy mi na 3-5 dniowym trekkingu. Czy warto np. na trekking podskoczyć do sąsiedniego Kirgistanu korzystając ze zniesienia wiz zarówno w Kazachstanie jak i Kirgistanie? Dodatkowo chciałbym zrobić z 2 dni z noclegiem w "hotelu tysiąca gwiazd" w Kanionie Szaryńskim. Czy ktoś spał tam pod namiotem? Do tego jeziora Kolsai i Kaindy (może to właśnie tutaj zrobić trekking?), jezioro Bałchasz, Wielkie Jezioro Ałmatyńskie, Karaganda (czy warto?), Bajkonur (jak z dojazdem? czy warto?). Chciałbym też zobaczyć Astanę szczególnie, że jest EXPO, ale obawiam się, że nie starczy czasu :( (znalazłem loty w obydwie na trasie Ałma - Astana za 347 z Bek Air - ciekawa nazwa, leciał ktoś? ;) ). Doradźcie proszę swoim fachowym okiem z czego zrezygnować, a co zobaczyć :) Ps. wystąpiłem o zmianę lotu z 28.08 na 25.08 więc mogę zyskać dwa dodatkowe dni :) Kilka pytań praktycznych: 1. Jak wygląda kwestia badań na HIV? Czy ktoś to egzekwuje? 2. To samo z meldunkiem. 3. Jak wygląda sprawa nocowania w namiocie? 4. Dolary czy euro? 5. Czy ktoś leciał z przesiadką w Moskwie? Robią jakieś problemy? Przy przesiadce do 24 godzin nie jest potrzebna z tego co się dowiadywałem wiza. 6. Jaki dzienny budżet, jestem ogólnie niskobudżetowcem, ale bez przesady :) Z góry dzięki za każde pomocne słowo :) Pozdro, Hubson |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.