Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Organizacja wejscia na Kilimanjaro bez agencji
autor komentarza: Mareike
data dodania: 2017-07-25 22:43:04
treść:
Hej!

Wedlug mnie wejscie nie jest jakies trudne technicznie mimo ze gora jest bardzo stroma. Nie ma zadnych lancuchow czy innych zabezpeiczen ( choc pare by sie przydalo). Przy wejsciu trzeba od czasu do czasu uzyc rak ale to nie jest zadna wspinaczka. Duzo jest skal pokrytych zwirem wulkanicznym wiec czasem jest slisko. Jest tez pare podejsc w zwirze ( ponad kostke!) i to jest bardzo meczace. Wejscie jest dosyc meczace ale bez przesady, to w sumie 4-5 godzin. Da sie przezyc;) Pierwsza godzina jest bardzo latwa, potem jest troche bardzie meczace. Poniewaz nie ma problemu z wysokoscia jest to o wiele mniej meczace niz Kili lub Mt.Meru. Troche sie trzeba jednak napocic zeby wejsc, ale tak to jest w gorach;) Jesli masz troche doswiadczenia w gorach to bez problemu dasz rade.
Zejscie , jak to zejscie - masakra dla kolan. Poniewaz jest stromo a schodzi sie jak juz jest jasno, lepiej jak sie nie ma leku wysokosci;) Zejscie trwa niestety tyle co wejscie, bo trzeba sie troche koncentrowac. Polecam wziasc kijki - zawsze troche odciaza kolana.
To ze wulkan jest aktywny to nie problem ( to wlasnie jest super). Jesli by mial jakas wzmorzona aktywnosc to na niego nie wpuszcza. A z tego co wiem nie wybucha tak nagle;) Oczywiscie trzeba zachowac rozsadek i nie schodzic do krateru zeby dotknac lawe;)))
Ja specjalnie sie jakos nie przygotowywalam, ale poniewaz gory to moja pasja , wiec staram sie byc ciagle w formie. Chodze ma silownie lub biegam 2-3 tyg a na treningu staram sie zwracac na uwage na trening nog.
Lengai byl dla mnie dosyc latwy bo wchodzilam na niego 2 dni bo wejsciu na Mt.Meru wiec bylam w dobrej kondycji.
Jesli chcesz sie dobrze przygotowac to polecam regularnie sport ( jaki lubisz) i pare wedrowek po gorach ( jesli masz mozliwosc). Ale naprawde nie ma sie czego obawiac, jesli jestes w miare fit i masz motywacje to bedzie ok! Ja zawsze mowie ze motywacja to 70% sukcesu.
Jesli mialabym porownac pod wzgledem zmeczenia to Kil 10, Mt.Meru 6 a Lengai 3-4. jesli chodzi o trudnosc techniczna to Lengai 10, Mt.Meru 7 a Kili 5.

Tak czy inaczej: to naprawde wspaniala i niepowtarzalna gora, warta kazdej kropli potu..
Bedziecie to wejscie jeszcze dlugo spominac:)
Pozdrawiam:)
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl