Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: rowerem, autostopem, a może zupełnie czymś innym ... |
autor komentarza: usunięty/nieznany |
data dodania: 2008-04-16 18:27:29 |
treść: Od 1,5 roku mieszkam na Ukrainie, wiec mimo że nie objechałem jej na rowerze, pozwolę sobię na kilka słów: - jazdę na rowerze odradzam, przynajmniej po głównych trasach na Ukr. - głównie ze względu na stan dróg i styl jazdy kierowców - a sporo już kilometrów wytłukłem. - co do języka - po polsku dogadasz się we Lwowie i okolicach - ale już na Huculszczyźnie gdzie się wybierasz, będzie z tym problem - to prawda, że na zachodniej ukr. nie lubią rosyjskiego - ale już w Kijowie i na wschodzie - to podstawa - choć pewnie w Twoim przypadku wystarczą rozmówki. Tak czy siak w Karpatach napotkasz lokalny dialekt ukrainskiego. Po jakmiś czasie da się zrozumieć - z nastawieniem do Polaków jest różnie - więc należy nie być zbyt ufnym - czasami ta "życzliwość" wynika z checi wyciągniecia kasy. - granice- w stronę ukr - nie ma większych problemów - z powrotem trzeba czekać - po ratyfikacji umowy o ruchu przygranicznym na pewno wrócą kolejki i "wziatki" za ich ominięcie. - co do busów- jest ich rzeczywiście spora ilość i są b.tanie - ale uwaga na kieszonkowców - sprawdź sobie połączenia kolejowe, etc. Jeśli miałabyś jakieś pytanie to w profilu jest do mnie kontakt - postaram się pomóc. Powodzenia M |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.