Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: oceny na forum fotograficznym |
autor komentarza: milet |
data dodania: 2008-04-21 07:56:42 |
treść: To pozwolę sobie odpowiedzieć. Ocena nawet krytyczna i nawet dobrej pracy jest w mojej opinii prawem do wyrażania swoich poglądów. Czy wiesz jakimi kryteriami kieruje się osoba opiniująca zdjęcie? Raczej nie. Na przykład dla mnie fotografia, którą przesłałaś nie jest interesująca. Jest klasycznym dziewiętnastowiecznym kadrem, ot zwykłe zdjęcie portretowe , których widziałem już tysiące. W tym setki z Pakistanu. W dodatku na tym zdjęciu są dzieci. I powiem tak - każdy, ale to każdy, początkujący fotograf -podróżnik robi w zdjęcia dzieciom? Ale wbrew pozorom to są najtrudniejsze zdjęcia, bo choć dzieci chętnie dają się fotografować, to żeby coś oddać nie wystarczy po prostu pstryknąć. Trzeba mieć własny sposób na opowiedzenie innego człowieka. Dzikowska próbowała to ostatnio zrobić przez fotografowanie uśmiechów ludzi z różnych stron świata. Wyszło płytko, bo nie da się zrobić dobrego zdjęcia portretowego nie spędzając ze swoim obiektem dłuższej chwili. A podróżnik rzadko kiedy ma na to czas. Zobaczmy inne zdjęcie, kadr z Hindukuszu i słodkie klaszanki. Mamy to samo, nudny kadr, wałkowany przez ostatnie dwieście lat przez podróżników na wszystkich kontynentach. Byłem w obu dolinach Hindukuszu i wiem jak tam robi się zdjęcia. Małe dziewczynki stają na baczność i fotki można robić do woli, bo oni z tego żyją. Ale publikacja tego typu zdjęcia świadczy o tym, że fotograf tylko prześlizgnął się po ich kulturze. Nie próbował w nią wniknąć, ani się do nich zbliżyć. Chcę tu powiedzieć że oceny mogą być różne w zależności od kryteriów, ale z tego powodu nie można zabierać komuś prawa do glosowania. Powinnaś też spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie czemu służą te oceny. Poprawie samopoczucia autora, mają mu wskazać co robi źle, zabawie? Jeżeli zabawie to czemu te złe oceny traktujecie tak śmiertelnie poważnie? Natomiast jeżeli pracy nad warsztatem to akurat niskie oceny raczej pomagają niż szkodzą autorowi. I na koniec ostatnia refleksja. Nie oceniam tu zdjęć i ich nie wystawiam, bo jeśli miałbym oceniać zdjęcia według własnego poczucia estetyki i pojmowania fotografii reportażowej, to pewnie któregoś dnia ukazałby się podobny post na mój temat na forum. Jeżeli będzie myślało tak więcej osób, to pewnie wszystkie zdjęcia będą ocenione na piątkę. Pozd. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.