Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Plan podróży - proszę o pomoc !
autor komentarza: LuNi
data dodania: 2017-10-07 07:23:08
treść:
Witajcie,
Na temat wypożyczenia i jazdy skuterami w Tajlandii możnaby bardzo dużo pisać a każdy który tu jeździł pewnie ma swoje opinie.
Z mojego doświadczenia najlepiej jeździ się na północy bo jeżdżą wolno (ChiangMai, ChiangRai, UD i wschodnie prowincję). Czym bardziej na południe tym szybciej (AoNang, Trat, i wyspy) a Phuket to masakra hehe.. przede wszystkim dlatego że większość turystów nie tylko nie potrafi prowadzić ale jeżdżą pod wpływem alkoholu. Nie ciężko by po drodze zobaczyć wypadek z turystą na skuterze.
Ja w Bangkoku mam swój skuter i jeżdżę nim tu już dwa lata -nie jest źle po prostu trzeba uważać. Generalnie najbardziej niebezpieczni są taksówkarze którzy czują się sami na szosie oraz pojazdy które przecinają wam drogę w ostatnim monecie bez kierunkowskazów. Oczywiście ruch lewostronny na początku też jest lekko szokujący -szczególnie na rondach i skrzyżowaniach. Jadąc wolno i trzymając się lewego chodnika jest Ok.

Co do prawa.. najłatwiej o mandat jest:
-jadąc bez kasku (kierowca-pasażer) 100-400฿
-brak dokumentów 200฿ +
-jazdę pasem szybkiego ruchu -nie trzymając się lewej strony. 100-200฿
-parkowanie na chodniku 500฿
Uwaga wjeżdżając na most! -Mosty przecinające skrzyżowania (tzw. skróty) tak jak i na autostrady wjazd motocyklom jest zabroniony, przeważnie jest to dobrze oznaczone kara 200-400฿
Jeśli już przyjdzie płacić to zawsze można przysłowiowo płakać i próbować negocjować w szczególności jeśli wołają bardzo dużo.
Jeśli nie dostaniecie wypisanego mandatu Tzn. że pieniądze idą do kieszeni hehe, jeśli jednak takowy otrzymacie nie powinniście już płacić innego mandatu tego samego dnia :D
Jedyne co mogę poradzić to skruchę.. nie cwaniakować i absolutnie nie podnosić tonu (na to nie ma miejsca w ich kulturze).
Tajowie nawet przy wypadkach zachowują zimną krew.

Wypożyczanie i dokumenty:
Wszędzie jest inaczej i często odbywa się to indywidualnie na wygląd klienta i humor wynajmującego.
Ceny w zależności od wypożyczonego skutera na są różne 200-500฿/dzień. Czym dłużej będziecie wypożyczali skuter tym taniej zapłacicie, ok.-20%/dzień wypożyczenia na tydzień. Zawsze próbujcie negocjować cenę!
Kontrakt obowiązkowo w dwóch egzemplarzach. Z reguły trzeba zostawić jakiś dokument tożsamości. Nie zgadzają się już tylko na fotokopię - oczywiście możecie próbować.
Co do kaucji jest różnie... na północy nigdy nie płaciłem, ale przeważnie jest ona w granicach 2-4k฿. (W Ao Nang wołają 5-7k฿!).
Proście o fotokopie dowodu rejestracyjnego oraz ubezpieczenia.
Na motocyklu powinna być naklejona winieta z ważną datą opłaconego podatku drogowego.
Choć może być minimalne ale ubezpieczenie pojazdu w Tajlandii jest obowiązkowe. Przeważnie Pokrywa ono tylko szkody cielesne (najtańsze do 20k฿).
Ubezpieczenie obowiązkowo wykupuje właściciel wraz z podatkiem raz na rok.

Jeśli wykupujesz ubezpieczenie na podróż warto sprawdzić czy pokrywa ono ewentualnie tego typu wypadek drogowy.

-Aktualne międzynarodowe prawo jazdy jest obowiązkowe!

Mam nadzieję że niektórym z was chociaż trochę pomogę. Nie zapominajcie jednak że to co to napisałem nie jest regułą i nie musi wcale się sprawdzić - nie Szwajcaria :D
Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi!
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl