Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Plan podróży - proszę o pomoc !
autor komentarza: przemek1259
data dodania: 2017-10-07 08:51:36
treść:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Mieszkasz w Bangkoku? Może jak przyjedziemy to jakieś piwko? :)

>Witajcie,
>Na temat wypożyczenia i jazdy skuterami w Tajlandii możnaby bardzo dużo pisać a każdy
>który tu jeździł pewnie ma swoje opinie.
>Z mojego doświadczenia najlepiej jeździ się na północy bo jeżdżą wolno (ChiangMai,
>ChiangRai, UD i wschodnie prowincję). Czym bardziej na południe tym szybciej (AoNang,
>Trat, i wyspy) a Phuket to masakra hehe.. przede wszystkim dlatego że większość
>turystów nie tylko nie potrafi prowadzić ale jeżdżą pod wpływem alkoholu. Nie ciężko
>by po drodze zobaczyć wypadek z turystą na skuterze.
>Ja w Bangkoku mam swój skuter i jeżdżę nim tu już dwa lata -nie jest źle po prostu
>trzeba uważać. Generalnie najbardziej niebezpieczni są taksówkarze którzy czują się
>sami na szosie oraz pojazdy które przecinają wam drogę w ostatnim monecie bez
>kierunkowskazów. Oczywiście ruch lewostronny na początku też jest lekko szokujący
>-szczególnie na rondach i skrzyżowaniach. Jadąc wolno i trzymając się lewego chodnika
>jest Ok.
>
>Co do prawa.. najłatwiej o mandat jest:
>-jadąc bez kasku (kierowca-pasażer) 100-400฿
>-brak dokumentów 200฿ +
>-jazdę pasem szybkiego ruchu -nie trzymając się lewej strony. 100-200฿
>-parkowanie na chodniku 500฿
>Uwaga wjeżdżając na most! -Mosty przecinające skrzyżowania (tzw. skróty) tak jak i na
>autostrady wjazd motocyklom jest zabroniony, przeważnie jest to dobrze oznaczone kara
>200-400฿
>Jeśli już przyjdzie płacić to zawsze można przysłowiowo płakać i próbować negocjować
>w szczególności jeśli wołają bardzo dużo.
>Jeśli nie dostaniecie wypisanego mandatu Tzn. że pieniądze idą do kieszeni hehe,
>jeśli jednak takowy otrzymacie nie powinniście już płacić innego mandatu tego samego
>dnia :D
>Jedyne co mogę poradzić to skruchę.. nie cwaniakować i absolutnie nie podnosić tonu
>(na to nie ma miejsca w ich kulturze).
>Tajowie nawet przy wypadkach zachowują zimną krew.
>
>Wypożyczanie i dokumenty:
>Wszędzie jest inaczej i często odbywa się to indywidualnie na wygląd klienta i humor
>wynajmującego.
>Ceny w zależności od wypożyczonego skutera na są różne 200-500฿/dzień. Czym
>dłużej będziecie wypożyczali skuter tym taniej zapłacicie, ok.-20%/dzień wypożyczenia
>na tydzień. Zawsze próbujcie negocjować cenę!
>Kontrakt obowiązkowo w dwóch egzemplarzach. Z reguły trzeba zostawić jakiś dokument
>tożsamości. Nie zgadzają się już tylko na fotokopię - oczywiście możecie próbować.
>Co do kaucji jest różnie... na północy nigdy nie płaciłem, ale przeważnie jest ona w
>granicach 2-4k฿. (W Ao Nang wołają 5-7k฿!).
>Proście o fotokopie dowodu rejestracyjnego oraz ubezpieczenia.
>Na motocyklu powinna być naklejona winieta z ważną datą opłaconego podatku
>drogowego.
>Choć może być minimalne ale ubezpieczenie pojazdu w Tajlandii jest obowiązkowe.
>Przeważnie Pokrywa ono tylko szkody cielesne (najtańsze do 20k฿).
>Ubezpieczenie obowiązkowo wykupuje właściciel wraz z podatkiem raz na rok.
>
>Jeśli wykupujesz ubezpieczenie na podróż warto sprawdzić czy pokrywa ono ewentualnie
>tego typu wypadek drogowy.
>
>-Aktualne międzynarodowe prawo jazdy jest obowiązkowe!
>
>Mam nadzieję że niektórym z was chociaż trochę pomogę. Nie zapominajcie jednak że to
>co to napisałem nie jest regułą i nie musi wcale się sprawdzić - nie Szwajcaria :D
>Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi!

tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl