Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: plan podróży 23 dni |
autor komentarza: bynio |
data dodania: 2017-10-10 19:38:34 |
treść: Po kolei, Ha Long to impreza na minimum 2 dni, 1 dzień jest kompletnie bez sensu, nocleg na statku, oglądanie gwiazd w nocy bezcenne. Można wracając z Ha Long pojechać od razu nocnym pociągiem do Sapy, ale bilet lepiej wcześniej kupić. Można się w sypialnym wyspać. Sapa minimum 2 dni, warto zrobić jakiś trekking po okolicy, dobrze jest zobaczyć koński targ. Nie wiem, co można robić w Luang Prabang przez 3 dni, moim zdaniem 2 dni wystarczą. Jaskinia bez rewelacji, whisky village również, samo miasteczko fajne. Dla mnie najlepszy i tak był nocny market, pochód mnichów rano żenada, zero autentyczności, a było to parę lat temu. Teraz pewnie jeszcze gorzej. Do Chang Rai z Luang Prabang to raczej Mekongiem chyba, że o czymś nie wiem. Speed boatem da się zrobić w 1 dzień. Lepiej chyba normalnym z noclegiem w Pakbengu, ale ja płynąłem w drugą stronę, więc nie wiem na 100%. Mandalay to tak naprawdę tylko okolice Mingun i most Amarapura, samo miasto jest beznadziejne. Przejazd Mandalay-Bagan to 1 dzień. Można statkiem, ale to parę dni. Rangun jak dla mnie Schwedagon i nocny market. Może dlatego, że byłem tam 2 razy. Przykro mi, ale plan jest NAPIĘTY, ale owszem wykonalny. Które pół Wietnamu zwiedziłaś? Jeżeli z Kambodżą to pewnie deltę Mekongu. Rozumiem, że Hanoi odpuszczasz ? Nie widzę na to miasto czasu. W Chang Mai zostałbym dłużej. Świetne miejsce. Kiedyś jeszcze raz tam pojadę. Do Mrauk U nie zdążysz, masz za mało czasu. Natomiast Inle Lake też już nie jest tym co dawniej, teraz to turystyczny przemysł. Tam jadąc w szybkim tempie mogłabyś dojechać. Powoli cała Birma taka się robi. Nie wiem, co tak naprawdę podnieca Cię w podróżach poza jazdą autobusem i patrzeniem przez okno, abym mógł coś więcej Ci doradzić. Nie wiem czy widziałaś Hoi An i Hue w Wietnamie. Moim zdaniem warto. Pozdrawiam Zbyszek |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.