Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Pierwszy raz indywidualnie - co koniecznie zwiedzić, zobaczyć. Gdzie wypocząć
autor komentarza: Wodniak
data dodania: 2017-12-11 17:15:18
treść:
Dziesięć dni to nie jest dużo, dlatego postarajcie skupić się na maksymalnie 4 miastach, bo nie ma sensu jeżdżenie po całej Kubie. Osobiście proponowałbym zwiedzenie Hawany, Trinidad, Santiago de Cuba i Cienfuegos... ale to jest bardzo indywidualna decyzja, zależy, co lubicie, co chcecie zobaczyć, ile czasu spędzić na plaży i na zwiedzaniu oraz jak zamierzacie się przemieszczać po Kubie, bo podróże mogą być czasochłonne. Swego czasu spędziłem tydzień na zwiedzaniu samej Hawany oraz dwukrotnie byłem w hotelu koło Trinidad i co drugi dzień jechaliśmy tam i spacerowaliśmy ulicami tego malowniczego miasta.

Plaże-czy macie zamiar zatrzymać się w ośrodku/hotelu czy też w casa blisko plaży? Na przykład w okolicach Gurdalavaca, niedaleko hoteli, znajdują się budynki Kubańczyków i jest tam kilka casa particular, a plaża jest publiczna. Z Trinidad chodzi autobus hop-on-hop-off na plażę Ancon i codziennie przybywa nim dużo turystów, mieszkających w Trinidad w casa particular. Są też i mniejsze miejscowości, gdzie plaże nie są takie piękne, jak w ośrodkach. Ponieważ styczeń jest stosunkowo chłodnym miesiącem na Kubie, polecałbym więc plaże na południu Kuby, gdzie temperatura może być o 5C wyższa od tej np. w Hawanie.

Nie powinno być problemu ze znalezieniem noclegu w casa particular-chociaż w niektórych miastach (np. Trinidad) bez rezerwacji może być to trudne, w sezonie turyści spali w parkach. Na Internecie jest wiele informacji o różnych casas (np. http://www.casaparticular.com/, http://www.cuba-junky.com/cuba/cuba-casa-particulares.htm, https://www.mycasaparticular.com/en/) i można zrobić rezerwacje—osobiście najlepiej lubię na miejscu zobaczyć kilka i wybrać najlepszą, bo kila razy byliśmy rozczarowani tym, co zastaliśmy. Normalnie cena pokoju w casa na jedną noc, 2 osoby, wynosi średnio 25-35 CUC, ale można się targować, niektórzy zapłacili tylko 15 CUC. Często właściciele oferuję posiłki za extra opłatą. W styczniu wybieram się na Kubę i poza pobytem w ośrodku, planuję spędzić kilka dni w Santiago de Cuba, mieszkając w casa.

Do transportu po Kubie można używać autobusów Viazul (https://www.viazul.com/index.php ), taksówek, pociągów, a nawet czasem przejechać się autobusem z Kubańczykami, co może być samo w sobie przygodą (ale nie wiem, czy polecałbym na dłuższe trasy).

O snorkeling dużo nie wiem—parę razy nurkowałem z fajką w Trinidad oraz Santa Lucia (na Kubie), najlepiej było, gdy nas wywieźli na rafy, wtedy można było zobaczyć o wiele więcej, niż przy brzegu.

Polecam również fora i recenzje na www.tripadvisor.com, jest to ogromne źródło aktualnych informacji, wiele stałych ‘bywalców’ tych for albo mieszka na Kubie, albo spędza co roku kilka miesięcy--ja non stop korzystam z tej strony.

Pozdrawiam,

Jacek
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl