Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: SZALONY MEKSYK - szukam porady... i chętnych!
autor komentarza: Sanvean
data dodania: 2018-01-27 02:34:34
treść:
>Nie wiedziałam, że do tortilli zazwyczaj używają maki kukurydzianej, ale jak tak - to
>jestem uratowana :) !

W Meksyku króluje kukurydza i fasola, więc nie powinnaś mieć specjalnych problemów. U nas tortille są z mąki pszennej czasami z dodatkiem mąki kukurydzianej, ale prawdziwe robi się tylko z kukurydzianej. Nie mam jednak pewności czy w Meksyku jednak nie dodają trochę mąki pszennej. Najprościej będzie chyba, jeśli sprawdzisz skład w sklepie, bo w restauracji czy budce na ulicy, to nie wiem czy się dowiesz z pewnością.

Ja z kolei jestem wegetarianienem ale nie miałem większych trudności z wyżywieniem. Małym problemem była zbytnia uprzejmość Meksykanów i zdarzyło mi się parę razy zapytać czy to jest bez mięsa - dostawałem potwierdzenie, a później się okazywało, że jednak było z mięsem. Nauczony doświadczeniem pytałem czy to jest z mięsem, a to a to... i w końcu udawało mi się znaleźć coś bez - wtedy można było to kupić :)

Byłem w Meksyku w 2014 r w marcu i non stop było słońce, czasami kilka chmurek i temperatury ponad 30C w dzień, spadające kilka kresek poniżej 30 w nocy, więc spokojnie możesz się wybierać. Upałów będzie aż nadto :)

A tak na marginesie, to właśnie lecimy z żoną na taką zupełnie samodzielną wycieczkę. Też kupujemy czarter z Rainbow. Albo 2.02 albo 23.02. Na ostatnią chwilę można kupić bilet w bardzo okazyjnej cenie. Jak wrócę mogę coś podpowiedzieć jeśli będziesz potrzebowała. Robimy objazdówkę po Jukatanie. Zastanawiam się nad Belize czy Gwatemalą, ale nie wiem czy się zdecydujemy, bo podobno sama zgoda na przejazd wynajętym samochodem za granicę to jakieś $160 plus problemy przy przekraczaniu granicy.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl