Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Kto jest autorem zdjęcia? |
autor komentarza: [konto usuniete] |
data dodania: 2008-05-09 00:19:24 |
treść: I znowu do napisania tego tekstu sklonila mnie madox. Miesiac temu jak zaczela przysylac swoje zdjecia, zauwazylam, ze obok prawie profesjonalnych zdjec sa takze takie jakich zaden fotograf by nie pokazal. Poniewaz przez moje rece przeszly tysiace zdjec czulam, ze cos jest nie tak, bo nie zdarzalo sie zeby jeden fotograf robil tak rozne zdjecia. Dopiero teraz w przyplywie szczerosci w komentarzu do zdjecia "Jellyfish - Chironex fleckeri" madox napisala, ze robila je nie swoim aparatem, dostala sprzet od zawodowcow, ktorzy jej nawet palcami pokazywali co ma fotografowac. Potem jeszcze te zdjecia obrobili w profesjonalnym programie. Daje juz spokoj biednej madox, ale mam takie ogolne pytanie, kto jest w takiej sytuacji autorem zdjecia? Ten kto nacisnal spust migawki, czy ten kto decydowal o tym co ma byc na zdjeciu i jak ma byc zrobione? Jesli ja dam moj aparat niewidomemu i powiem gdzie go ma skierowac i kiedy nacisnac migawke, to kto bedzie autorem zdjecia? Niewidomy, ktory fizycznie pstryknal, mimo, ze nawet nie wie co jest na tym zdjeciu? |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.