Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: [GlobAdmin] o galerii zdjęc |
autor komentarza: marianna_p |
data dodania: 2008-05-14 02:03:36 |
treść: 1. Uważam, ze podział na 2 oceny nie ma sensu (jak kasy, prez i tommy)- już teraz za ciekawe zdjęcia o słabej jakości są niższe oceny, często z komentarzem (czyli średnia jest przez nas najczęściej uwzględniana- źle jeśli ktoś kieruje się tylko stroną techniczną, nie doceniając innych walorów poznawczych lub kreacyjnych, bo nie jest to portal dla profesjonalistów). 2. Uważam, że osoby które nie prezentują- nie powinny oceniać, bo to właśnie jest okazja do robienia sobie podwójnych kont, w tym jednego „mściciela” lub własnego kibica (o założenie drugiego adresu mailowego przecież nie jest trudno, a chyba tylko to może służyć do weryfikacji właściciela przez admin). Mnie najbardziej wkurzają niskie oceny z anonimowych kont, których właściciela nic nie prezentują i nic o sobie nie piszą – anonimowi krytycy! Ponadto, jeśli ktoś uważa, że ma jakąś wiedze na temat fotografii powinien to potwierdzić swoimi pracami. A nie robić z siebie znawcę i krytyka, nie potrafiąc samemu zrobić poprawnego czy ciekawego zdjęcia. Wiele skrajnych krytyków fotografując przekonałoby się jak trudno uchwycić dobry moment, dobrze go skadrować i poprawnie naświetlić. Dlatego uważam, ze łatwo być krytykiem nic nie pokazując, ale trudniej zrobić samemu coś dobrego i jeszcze odważyć się to wystawić pod cudzą krytykę. Uważam, że takie osoby nalezy wyeliminować z roli oceniających. Np. minimum 10 lub nawet 20 własnych zdjęć, jeśli się chce ocenaić innych. 3. Uważam, że fajnie by było, gdyby na każdym profilu było jakieś miejsce do opisania swoich preferencji fotograficznych – czegoś takiego jak prezentacja swojego stylu, upodobań itp., bo ja osobiście niektórych autorów nie rozumiem – 100 podobnych zdjęć z jednego miejsca, na dodatek nie pokazujących nic ciekawego (jak dla mnie), ani nie mających walorów artystycznych. Ewentualnie mogłoby być tez ograniczenie ilości zdjęć z danego kraju, czy miasta – to też zmuszałoby do segregacji własnych prac. 4. Ostatnia alternatywna propozycja: dobrowolny udział w rankingach. Czyli mam dwa warianty: - wystawiam zdjęcia po to tylko, aby zaprezentować jakieś miejsca, wydarzenia (ale inni mogą wpisywać tylko komentarze, nie oceny) i nie biorę udziału w rankingach - albo wystawiam część zdjęć do konkursu, pod oceny innych i staram się osiągnąć pozycje w rankingach. Może takie rozwiązanie? Zgadzam się z Izabella, ocenianie budzi niezdrowe i negatywne emocje. Jeśli nie byłoby ocen, a tylko komentarze, zapanowałaby moim zdaniem sympatyczniejsza atmosfera. Nie każdy potrafi podejść z dystansem do krytyki, szczególnie jeśli jest nieuzasadniona. Wydaje mi się, że to przekształciłoby galerię w bardziej podróżniczą niż fotograficzną- czyli dzielenie się wspomnieniami z podróży, a nie konkurencja i wyścig. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.