Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Maroko-Dobre rady mile widziane :) |
| autor komentarza: jaszon |
| data dodania: 2018-08-17 14:34:18 |
| treść: "Początkowo myślałem o tym by wynająć auto w marakeszu i tam pojechać,ale obawiam sie troszke tego co zastane na ulicy ,a i ewentualne problemy z wypożyczalnia tez mnie lekko odstraszają." Drogi w Maroku mają bardzo dobre, a ruch na nich nie jest szczególnie intensywny. trochę inaczej jest w mieście, gdzie organizacja ruchu samochodowego jest inna niż w Europie i na początku może trochę oszołamiać. Pożyczenie samochodu nie jest generalnie złym rozwiązaniem jak chcesz dużo pojeździć po tym kraju. Jednak w Twoim przypadku byłoby to jednorazowe zdarzenie. Dojechałbyś do Merzougi i stanąłbyś i tak przed problemem organizacji wyprawy na pustynię - przewodnik, wielbłąd, obóz, jedzenie. Oczywiście wszystko jest do zrobienia, ale to będzie kolejna starta czasu na organizację, a w efekcie dostaniesz to samo co miałbyś kupując wycieczkę w Marrakeszu. Czy 80 euro jest aktualna ceną tego nie wiem. My we dwójkę plus para Holendrów załatwiliśmy sobie w Ouarzazate taką 3 dniówkę jeepem z przewodnikiem do Merzougi i wówczas kosztowało nas to (2013 rok) od osoby 1000 dirhamów czyli ok. 90 euro, ale być może w bardziej licznych grupach (mikrobusem) jest taniej. W tym roku byłem znowu w Maroku i mam wrażenie, że ceny przez te 5 lat nie uległy jakimś zmianom. "łatwo znaleść kogos kto taka wycieczke oferuje w marakeszu?" Łatwo. Jak wcześniej pisałem w uliczkach przylegających do Jamaa el Fna (wiesz o czym piszę? Jamaa el Fna to główny plac w centrum medyny, taki rynek główny Marrakeszu, główna atrakcja tego miasta) są agencje turystyczne. Popytaj w kilku o ceny. Jak nie będziesz wiedział jak szukać zapytaj w swoim hostelu/hotelu/riadzie gdzie będziesz nocował. Myślę, że po przylocie przynajmniej jeden dzień spędzisz w Marrakeszu? "Wiele zależy od sprawności transportu i tego czy uda mi sie go odnalesc." W sumie podróżowanie przy pomocy publicznej komunikacji jest zupełnie proste. Tak jak w Polsce czy w innych krajach. Jedziesz na dworzec autobusowy czy kolejowy, kupujesz w okienku bilet i jedziesz. Na dworzec w Marrakeszu najlepiej pojechać taxi. Wychodzisz na ulice tam gdzie jest ruch samochodowy (sama Medyna w Marrakeszu jest zamknięta dla samochodów) i machasz ręką na przejeżdżająca taxi, czasami ona sama na Twój widok się zatrzyma. Mówisz gdzie chcesz jechać i pytasz za ile. Jeśli powie 40 lub więcej to za dużo. Powiedz, że dajesz 30. Jeżeli masz na celowniku (i słusznie) Essaouira to najlepiej będzie tam dojechać z Marrakeszu busem. W Maroku jest mnóstwo prywatnych przewoźników i te dwie bardzo dobre państwowe firmy Supratour i CTM. Jak przyjedziesz na dworzec autobusowy to pewnie obskoczą Cię naganiacze z poszczególnych i będą pytać gdzie chcesz jechać. Podasz nazwę, a oni pokażą Ci, który autobus tam jedzie, ewentualnie gdzie kupić bilet (w której z wielu kas). Niekoniecznie jednak to będzie najwcześniejszy i najlepszy bus. Tych naganiaczy nie musisz się obawiać, oni nie oczekują pieniędzy od Ciebie, są na usługach przewoźnika. My prawie zawsze korzystaliśmy z busów CTM. Tutaj jest ich strona: http://www.ctm.ma/ Nie są najbardziej tani, ale mają busy wysokiej klasy (wygodne, klimatyzowane). Z Marrakeszu do Essaouiry jeżdżą 2 x dziennie (08:30 i 12:30) czas przejazdu to 2,5 godz. czyli niezbyt dużo. A cena 80 dirhamów. Czy trzeba wcześniej kupować? Pewnie lepiej byłoby z dziennym wyprzedzeniem bo to dość popularny kierunek. Ale jeśli pojedziesz na dworzec w dniu planowanego wyjazdu i będziesz chciał kupić bilet przed samym odjazdem to pewnie katastrofy nie będzie. Gdyby nie było biletów na obie te linie to zawsze znajdzie sie jakiś inny przewoźnik w gorszym standardzie, ale 2,5-3 godziny jazdy to nie jest przecież problem. Z zakupem CTM przez internet mieliśmy problem, już nie pamiętam jakiej natury. "czy warto rezerwować noclegi z wyprzedzeniem? Cieżko bedzie mi znaleść coś na miejscu z dnia na dzien?" Z wolnymi miejscami nie ma problemu. Jak przyjechaliśmy do Marrakeszu w tym roku (01.08.2018) to w naszym hotelu Dar Yaser (w Medynie) byliśmy jedynymi gośćmi. Na drugi dzień pojawiła się jeszcze para. W sąsiednim riadzie (widzieliśmy z naszego tarasu na dachu) w ogóle nikogo nie było. Generalnie szukaj miejsca w medynie. W każdej uliczce roi sie do riadów i hoteli. Możesz oczywiście rezerwować wcześniej miejsce np. na booking.com, ale zazwyczaj wychodzi to trochę drożej niż na zasadzie "wchodzę z ulicy". My na tegoroczny wyjazd (tylko 2 tygodnie) bukowaliśmy noclegi na całą trasę bo dość dokładnie wiedzieliśmy gdzie i kiedy będziemy, a nie chcieliśmy na miejscu tracić czasu na wybieranie noclegu. W przypadku Marrakeszu może być pewien problem ze znalezieniem zabukowanego hotelu w labiryncie uliczek medyny. W tym roku, mimo, że znamy medynę w Marrakeszu, trochę się na trudziliśmy by odnaleźć nasz hotel. Więc jeśli zrobisz rezerwację w Marrakeszu to z lotniska weź taxi i powiedz mu nazwę swojego hotelu (najlepiej wydruk rezerwacji bo tam jest adres), a on podwiezie Cię od tej strony medyny gdzie będziesz miał najbliższej (przynajmniej można spodziewać się, że tak zrobi), a dalej musisz sobie radzić. Dobrze jest zrobić sobie wydruk mapy z gogle w maksymalnym zbliżeniu z zaznaczonym hotele. Jeśli będziesz zmuszony pytać o drogę to zo to albo u sprzedawcy w jakimś sklepiku, albo najlepiej we pierwszym napotykanym hotelu / riadzie. Powinni pomóc. "Podobno internet w telefonie działa tam całkiem sprawnie ,ciezko mi bedzie znalesc punkt w którym mi to ktoś ustawi i nie zgarni przy tym grubszej kwoty ?" Internet działa jak w Europie bo to w końcu cywilizowany kraj. My mieliśmy laptop więc nie mieliśmy problemu. Jedynie do telefonu komórkowego dostaliśmy na lotnisku darmową kartę operatora Inwi. Potem dokupiliśmy jeszcze doładowanie za 100 dirhamów i w promocji dostali 2h darmowych rozmów na wszystkie kraje Europy i oczywiście Maroka. Oni działają taka jak wszystkie sieci w Europie - przejmie i bez naciągania informują Cię o wszystkim. To twój pierwszy wyjazd poza Europę i pewnie odczuwasz jakiś z tego powodu niepokój. Ale zdziwisz się jak bardzo on ma wszystko działające tak jak u nas. W medynach, starych częściach miast, znajdziesz spora dawkę egzotyki, orientu, odmienności ubiorów, itd., ale poza nimi ten kraj działa tak jak każdy kraj europejski. "Bezpiecznie jest zostawić plecak wwynajetym pokoju w jakimś riadzie czy lepiej zabierac cały majdan wszedzie ze sobą??" No chyba nie chcesz wszędzie łazić ze swoim plecakiem czy walizą?!!! Oczywiście jest bezpiecznie i wszystkie klamoty masz zostawiać w hotelowym pokoju. Generalnie nie obawiaj się swojego wyjazdu. Pełen luz. Nic Ci nie grozi, ludzie są życzliwi, a podróżowanie jest łatwizną. Nic innego nie robisz czego byś nie znał z własnego kraju. Wszystko działa na takich samych zasadach. pozdrawiam |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.