Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: czy bezpiecznie | 
| autor komentarza: jaszon | 
| data dodania: 2018-12-03 10:01:26 | 
| treść: Dwie podróże i dwie odmienne opinie (moja i Edgarka). Tak zwykle bywa kiedy wchodzą w grę dwie pewnie krótkie podróże (moja trwała ledwie 10 dni, Edgarka nie wiem ile). Jeden czy dwa incydenty mogą lec u podstaw z gruntu odmiennych doświadczeń. Nie przydarzyło nam się, czy raczej moje towarzyszce podróży jak zwykle byliśmy we dwójkę - na żadne z opisanych przez Edgarka obraźliwych gestów czy zachowań ze strony Jordańczyków. Choć akurat tym nie jestem zaskoczony bo takie zdarzeń doświadczaliśmy (lepiej byłoby napisać doświadczała, bo głównym "adresatem" była Agnieszka) w innych krajach (Turcji, Maroku, moim ulubionym Iranie, także w Indiach i np. w Nikaragui). Tak sie dzieje w krajach gdzie albo seksualizm jest obwarowany rygorystycznym tabu (jak w krajach islamu) albo dominuje silny kult "macho". To przykre i budzące sprzeciw zachowania, ale zazwyczaj obecność męskiego partnera jest wystarczającym zabezpieczeniem. Co do zamachu sprzed 2 lat - był to atak terrorystyczny na posterunek policji. Potem zamachowcy (byli z ISIS) uciekając rzeczywiście schronili się w zamku Al.-Karak, jednak nie atakowali tam przebywających turystów czy nie brali ich jako zakładników. Wśród 10 ofiar byli 4 policjanci, zamachowcy i trójka przypadkowych cywilów (2 Jordańczyków i 1 turystka z Kanady). | 
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.