Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: [GlobAdmin] o galerii zdjęc |
autor komentarza: marianna_p |
data dodania: 2008-05-28 00:38:08 |
treść: Ja też oceniłam już parę tysięcy zdjęć i jeśli nie jest oczywiste "dlaczego" to już odpowiadam: jestem tu od niedawna, więc oglądałam to co globtroter ma w swoich zbiorach. Po paru dniach pobytu zauważyłam, że jestem w rankingu b. wysoko, więc b. łatwo mogę być jeszcze wyżej i tak się zaczęło - motywacja była podwójna, zobaczyć co robią inni, jak fotografują i gdzie byli, a po drugie "zaistnieć" zdobywając punkty i wspiąć się w rankingu. Nie wiem jak na Was, ale na mnie (szczególnie początkowo) zadziałało to b. mocno, jak hazard czy nałóg. Was to nie spotkało? Ale nie zmienia to faktu, że denerwują mnie niskie oceny, zarówno dawane innym jak i mnie samej (jeśli się z taką ocena nie zgadzam) - po jakimś czasie przełamałam się i tez zaczęłam stawiać niskie, żeby być uczciwą – jak uważałam, ze coś jest fatalne, to dawałam niską ocenę. Ale tak naprawdę uważam, ze nie służy to jednak dobrej atmosferze tu. Wyzwala się rywalizacja, zabawa w „dostałem to się odwdzięczę pięknym za nadobne” itp. Gdyby były tylko nominacje do top miesiąca (np. tylko 4, 5 i 6- czyli dobre, b. dobre, wybitne) myślę, ze atmosfera byłaby bardziej przyjazna między wystawcami – bez wojen typu agresywne odzywki i komentarze (choć to może zależy od naszej kultury głównie) i bardziej pouczająca – np. rozmowa o tym dlaczego dana kompozycja jest ciekawa i nie tuzinkowa, mogłaby kogoś naprowadzić na trop, ze nie tylko poprawność techniczna liczy się w fotografii, ale też kreatywność i wyczucie chwili. A jeśli tylko rzucamy 2,3,4,5 i lecimy dalej w pogoni za punktem (jak ja i inni)– nie zatrzymujemy się nad tym co najważniejsze – nad pięknem miejsc i zdjęć tu prezentowanych. Uważam, że oceny napędzają niezdrowa konkurencję zamiast twórczej i przyjaznej atmosfery. Pozdrawiam :))) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.