Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Transport
autor komentarza: jaszon
data dodania: 2019-04-11 16:24:28
treść:
>Autobus jedzie razem 13-14 godz plus czas na przesiadki. Często są to stare graty z nawiewem prosto z rury wydechowej (nie siadac z tyłu). W nocy raczej nie jeżdżą. Ja zrobiłem trasę pociągiem i autobusem :-)))

Cześć,
colmar, nie chcę bynajmniej kwestionować Twoich doświadczeń. Każdy ma własne. Podjąłem dyskusję bo moje doświadczenia mówią mi trochę inaczej. Choć jeszcze raz podkreślam, że takiej trasy - z Nuwara Elija do Ahangama - nie przejechałem. W każdym razie nie dokładnie takiej samej, a trochę bardziej pokręconą - przynajmniej w tym fragmencie wyspy. Z Ella pojechałem do Arugambay na wschodnim wybrzeżu. Przejazd tego odcinka - kawałek pociągiem (do Wellaway) i dalej dwoma autobusami zajął min 4,5 godz. Potem (w kilka dni później) z Arugambay do Katharagamy (2 busy) - 3 godz. 45 min. Kolejny odcinek z Katharagamy (znowu po postoju na festiwal) do Mirrisa 3,5 godz. (2 przesiadki) Tak więc pokonanie odległość znacznie większej niż droga z Nuwara Elija do Ahangama (ok. 400 km wobec ok. 250 km) i z większa ilością przesiadek zajął mi łącznie 11 godz. i 45 minut. Stąd moje wątpliwości.

Pokusiłem się o mały reaserch w necie i co znalazłem? Z Bandarawela codziennie odchodzą do Matara (połoonej o 30 km od Ahangama) busy no. 31. Czas przejazdu - zależnie od relacji to 5 do 6 godz. Z Matara trzeba jeszcze dojechać do Ahangama ok 30 km. Tak więc moje poprzednie wyliczenia chyba są dość prawdopodobne.
To źródła info, które znalazłem w necie:
https://www.live-less-ordinary.com/galle-to-ella-by-bus-sri-lanka/
https://www.tripadvisor.co.za/ShowTopic-g293961-i8983-k12328499-Will_the_Bandarawela_Matara_31_bus_run_on_Sunday-Sri_Lanka.html
https://lanka-guide.com/get-around/bus/

W tym ostatnim linku podane jest nieco inne rozwiązanie trasy, ale czas przejazdu pokrywa się, czy nawet jest krótszy od moich wyliczeń.

Nie chodzi mi o to by kwestionować doświadczenia Kolegi colmara czy krytykować jego propozycję. Podróż pociągiem jest ciekawa i przygodą sama w sobie. Po prostu wydaje mi się, że jest to droga dłuższa (w sensie czasu). Autobusy lankijskie faktycznie do luksusowych nie należą choć też w większości nie mam aż tak złych wspomnień. Może dlatego, że jestem przyzwyczajony do jeżdżenia gratami.... Jaką wersję wybierze Cejlon13 to jego sprawa.

pozdrawiam

tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl