Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: nad Bajkalem
autor komentarza: samud
data dodania: 2008-06-01 13:58:29
treść:
Witaj.
Pierwsza rada i najważniejsza - nie pij dużo piwa w Irkucku:-)))) Większość składow kolejowych do Sljudanki nie posiada WC - co moze być dość kłopotliwe:-) W samej Sljudance proponuje zatrzymać się na nocleg w Muzeum minerałów. Ceny przystępne i można się umyć. Jest to też baza wypadowa na Pik Czerskiego.
Właścicielka sprawia wrażenie jakby nie miała kilku klepek...i tak też zapewne jest:-) ale to przemiła osoba. Zapewne powie Wam że w Ułan-Ude panuje epidemia i że nie wolno tam kupować i spozywać większości art. spożywczych w tym wody....oczywiście:-) Nie wiem jaki cel jej przyświeca ale jedno jest pewne- to totalna bzdura!
W samym Ułan-Ude .... no właśnie... Jeżeli Twoim zamiarem jest wypad do największego buddyjskiego Dacanu w Rosji to Ułan-Ude jest oczywiście na szlaku i minąć go nie można(30 km od Ułan-Ude znajduje się Iwołgińskij Dacan, klasztor buddyjski, jednocześnie centrum buddyzmu w Rosji i siedziba zwierzchnika lamaizmu rosyjskiego - Chambo-lamy) ale stolica Buriacji sama w sobie jest mało atrakcyjna i strasznie nudna. To zależy oczywiście od Twoich upodobań ale ja po prawie 2 tyg. spędzonych w górach przeżyłem tam jakiś mini traume:-) Trafiliśmy tam dzień po ich narodowym i trafniejsza nazwa tego miejsca to raczej Uryn-Ude.... Ale po kilku godzinach wszystko wróciło do normy.
Nocleg - jezeli liczysz że dalej funkcjonuje tam Ośrodek Kultury Polskiej "Nadzieja" to porzuć wszelkie nadzieje !!!! Nawet nie zapuszczaj się w okolice tego adresu bo zobaczysz tam obraz Polski B lub nawet D... Przenocuj w schronisku młodzieżowym (adres muszę sobie przypomnieć) - jest tam mały grzybek ale jak na to miejsce to rewelacja:-)
Góry Chamar-Daban to cudo samo w sobie. Przepiękne rozległe góry, połączenie Bieszczad i wysokich gór ale klimat bardziej wysokogórski. Trudność średnia więc można pohasać :-)))) Szlaków tam nie znajdziesz, trzeba uważnie patrzeć by znaleźć jakąś ścieżynkę lub przydeptaną trawkę - to oznacza że ktoś tam chodził. W ciągu całego wyjazdu znalazłem tylko jeden szlak...
Wejścia na szczyty oznaczone są przez samych ludzi - kupką kamieni - ale nigdy nie ufaj im w 100%
Co do Olchon, nic doradzić nie mogę. Nie byłem tam - ten kąsek zostawiłem sobie na następny wyjazd :-)
Syberia jest dzika i piękna - gratuluje wyboru :-))))

Trochę zdjęć - http://picasaweb.google.com/qnev11/Syberia2007WCzPokazSlajdW
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl