Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Wakacje w Toskanii vs Covid-19 |
| autor komentarza: Piotr-Krk |
| data dodania: 2020-07-10 21:55:51 |
| treść: >Generalnie, zgadzam się z Wami, że często nadużywamy słowa wyprawa. Jak wielu innych. Ja również. Ale wiem z doświadczenia i obserwacji, że dla niektórych prosty wypad na kajaki nad Narew z przypadkowym noclegiem gdzie popadnie jest taką właśnie wyprawą. Nie ma co odbierać ludziom poczucia, że robią coś ekscytującego. Zgadzam się z powyższym. Często nie jest istotne miejsce, dokąd się udajemy, lecz warunki i okoliczności. I dlatego właśnie użyłeś określeń "przypadkowy nocleg" i "coś ekscytującego". Wyjazd na bagna biebrzańskie lub rowerowy cross przez Gorce będzie wyprawą a wczasy w odległej Kenii w wypasionym resorcie - wyprawą nie będą. Wyjazd do Toskanii może mieć (lecz nie musi) charakter wyprawy. I tu naprawdę zbędne są wynurzenia forumowiczów, którzy sprawnie - w swym mniemaniu - posługują się słownikiem, lecz nie dostrzegają niuansów i kontekstu. Spędziłem kiedyś miesiąc we Włoszech poruszając się od miasta do miasta, śpiąc na karimacie nas stacjach benzynowych, na schodach kościoła, na plaży lub pod mostem (Tak tak, pod mostem Giuseppe Mazzini w Rzymie). A i obecnie zdarzają mi się weekendowe wyjazdy do różnych zakątków Europy, gdzie miejscówką są jakieś krzaczory w mieście lub pod miastem a typowym sposobem poruszania się jest autostop lub piesza wędrówka. Czytając post wątkodawcy naiwnie sądziłem, że może (jednak!) chodzić o jakiś mniej typowy wyjazd do Toskanii. I nie chodzi tu o odbieranie ludziom poczucia, że robią coś ekscytującego, lecz raczej o zachętę, by robili coś ekscytującego :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.